Faszerowane kwiaty cukinii, taki włoski rarytasik, przystawka, przekąska, w sumie nic wielkiego, a cieszy. Tylko skąd wziąć takie kwiatki? Mam to szczęście i posiadam przydomowy ogródek, ale równie dobrze można hodować cukinie w niewielkich doniczkach na balkonie, wystarczy tylko chcieć.
A co do samej przekąski. Rzecz prosta, kwiaty cukinii faszerowane są ricottą z dodatkiem parmezanu i pieprzu, ale można je nafaszerować wszystkim na co ma się ochotę. Próbowaliśmy też wersji z twarogiem i czarnuszką, ziemniakami i szynką, czy wersji bardziej obiadowej zapiekanych kwiatów z mięsem mielonym w pomidorach. Każdy znajdzie cos dla siebie.
Tak na marginesie wspomnę, że twaróg i ricottę robię sama, ale o tym w następnych wpisach…
Składniki
- 12 kwiatów cukinii
- 150 g ricotty
- 75 g tartego parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ szklanki świeżych ziół: bazylia, cząber, oregano
Przygotowanie
- Kwiaty zetnij gdy będą otwarte.
- Zioła posiekaj i wymieszaj z ricottą, parmezanem, solą i pieprzem.
- Za pomocą łyżeczki lub małego rękawa cukierniczego, wypełnij każdy kwiat farszem, zawiń końcówkę kwiata jak cukierek i ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Piecz w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 10 minut.