Faszerowane kwiaty z cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii, taki włoski rarytasik, przystawka, przekąska, w sumie nic wielkiego, a cieszy. Tylko skąd wziąć takie kwiatki? Mam to szczęście i posiadam przydomowy ogródek, ale równie dobrze można hodować cukinie w niewielkich doniczkach na balkonie, wystarczy tylko chcieć.

A co do samej przekąski. Rzecz prosta, kwiaty cukinii faszerowane są ricottą z dodatkiem parmezanu i pieprzu, ale można je nafaszerować wszystkim na co ma się ochotę. Próbowaliśmy też wersji z twarogiem i czarnuszką, ziemniakami i szynką, czy wersji bardziej obiadowej zapiekanych kwiatów z mięsem mielonym w pomidorach.  Każdy znajdzie cos dla siebie.

Tak na marginesie wspomnę, że twaróg i ricottę robię sama, ale o tym w następnych wpisach…

faszerowane-kwiaty-z-cukini2

faszerowane-kwiaty-z-cukini3

faszerowane-kwiaty-z-cukinii

Składniki
  • 12 kwiatów cukinii
  • 150 g ricotty
  • 75 g tartego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ szklanki świeżych ziół: bazylia, cząber, oregano

Przygotowanie
  1. Kwiaty zetnij gdy będą otwarte.
  2. Zioła posiekaj i wymieszaj z ricottą, parmezanem, solą i pieprzem.
  3. Za pomocą łyżeczki lub małego rękawa cukierniczego, wypełnij każdy kwiat farszem, zawiń końcówkę kwiata jak cukierek i ułóż w naczyniu do zapiekania.
  4. Piecz w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 10 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 − = osiem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>