Będąc w Hiszpanii, nie można, nie spróbować owoców morza. Pewnego dnia natrafiliśmy na faszerowane kalmary. Oczywiście kucharz, nie zdradził czym zostały nafaszerowane, ale były pyszne. Tak więc uznaliśmy, że trzeba przygotować je w domu. Ale czym faszerować? Przepisów są miliony, ale stwierdziłam, że najzwyczajniej spojrzę do lodówki i coś na pewno znajdę. No i znalazłam, hiszpańską szynkę, jajko i starą bułkę. Do tego cebula i czosnek, trochę pietruszki, sól pieprz i gotowe. Sos? Klasycznie pomidorowy, no ale czegoś brakuje. A co Hiszpanie dali światu, co umili każdy wieczór? Oczywiście czerwone wino. Pomidorowo-winny sos, kalmary i do pieca. Po 40 minutach zjedliśmy kolację marzenie.
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
Kalmary:
- około 15 małych kalmarów
- czerstwa bułka namoczona w mleku sojowym lub wodzie/winie
- macki z kalmarów
- jajko
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 plastrów szynki serrano lub innej
- posiekana pietruszka
- pieprz
Sos:
- 400 ml przecieru pomidorowego
- szklanka czerwonego wina
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- oregano i tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni.
- Połowę przełóż do miski, a do drugiej połowy wlej przecier, dodaj przyprawy i gotuj 10 minut. Pod koniec dodaj wino i zdejmij z ognia.
- Do miski z cebulą i czosnkiem dodaj rozdrobnioną bułkę, pietruszkę, lekko przesiekane macki, pociętą na kawałki szynkę.
- Wbij jajko, dodaj pieprzu i całość wymieszaj.
- Nadziewaj kalmary, a końcówki zamknij wykałaczką.
- Nadziane kalmary podsmaż na patelni z obu stron.
- Umieść kalmary w naczyniu do zapiekania, zalej sosem, przykryj folią aluminiową i umieść w piekarniku, nagrzanym do 180ºC.
- Duś tak przez 40 minut.
- Idealnie smakują ze świeżym pieczywem i winem.