Faszerowane kalmary

Będąc w Hiszpanii, nie można, nie spróbować owoców morza. Pewnego dnia natrafiliśmy na faszerowane kalmary. Oczywiście kucharz, nie zdradził czym zostały nafaszerowane, ale były pyszne. Tak więc uznaliśmy, że trzeba przygotować je w domu. Ale czym faszerować? Przepisów są miliony, ale stwierdziłam, że najzwyczajniej spojrzę do lodówki i coś na pewno znajdę. No i znalazłam, hiszpańską szynkę, jajko i starą bułkę. Do tego cebula i czosnek, trochę pietruszki, sól pieprz i gotowe. Sos? Klasycznie pomidorowy, no ale czegoś brakuje. A co Hiszpanie dali światu, co umili każdy wieczór? Oczywiście czerwone wino. Pomidorowo-winny sos, kalmary i do pieca. Po 40 minutach zjedliśmy kolację marzenie.

Faszerowane kalmary

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
Kalmary:
  • około 15 małych kalmarów
  • czerstwa bułka namoczona w mleku sojowym lub wodzie/winie
  • macki z kalmarów
  • jajko
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 plastrów szynki serrano lub innej
  • posiekana pietruszka
  • pieprz
Sos:
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • szklanka czerwonego wina
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano i tymianek
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni.
  2. Połowę przełóż do miski, a do drugiej połowy wlej przecier, dodaj przyprawy i gotuj 10 minut. Pod koniec dodaj wino i zdejmij z ognia.
  3. Do miski z cebulą i czosnkiem dodaj rozdrobnioną bułkę, pietruszkę, lekko przesiekane macki, pociętą na kawałki szynkę.
  4. Wbij jajko, dodaj pieprzu i całość wymieszaj.
  5. Nadziewaj kalmary, a końcówki zamknij wykałaczką.
  6. Nadziane kalmary podsmaż na patelni z obu stron.
  7. Umieść kalmary w naczyniu do zapiekania, zalej sosem, przykryj folią aluminiową i umieść w piekarniku, nagrzanym do 180ºC.
  8. Duś tak przez 40 minut.
  9. Idealnie smakują ze świeżym pieczywem i winem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× jeden = 4

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>