Enchiladas

To już ostatni klasyk gwatemalski w tym tygodniu oparty na tortilli. Po tym tygodniu mam trochę wrażenie, że gdyby zabrać Gwatemalczykom tortille, to ich świat, a przynajmniej rynek gastronomiczny, by się załamał.

No nic, tym razem enchiladas. Oryginalne gwatemalskie enchiladas różnią się od tych, które kojarzymy z kuchnią meksykańską. Klasycznie zestawiona enchilada jest łagodna i ułożona w określonej kolejności: tortilla, sos pomidorowy, sałata, duszona kapusta z buraczkami, poszarpane mięso, ugotowane na twardo jajko, krążki cebuli, ser i pietruszka. W dzisiejszej wersji pominęłam jak zawsze ser i wyjątkowo mięso wymieniłam na pastę z czarnej fasoli, więc wegetarianie mogą śmiało korzystać z tego przepisu :).

Jeżeli mądrze i w nie za dużych porcjach ułoży się poszczególne składniki, jest szansa, że bez większych strat dacie rade zjeść enchilade. Powodzenia :).

Enchiladas

Składniki
Czas przygotowania: od 5 minut do 1 godziny (zależy od zawartości lodówki)
Tortille:
  • 300 g mąki kukurydzianej (lub pół na pół mąka pszenna i kukurydziana)
  • 120 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
  • 2 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • oliwa
  • pieprz i sól
Kapusta z buraczkami
  • limonka
  • ćwiartka białej kapusty
  • burak
Reszta:
  • posiekana pietruszka
  • pasta z czarnej fasoli (przepis > http://splendorwkuchni.pl/pasta-z-czarnej-fasoli/)
  • cebula
  • sałata

Przygotowanie
Tortille:
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Dodaj oliwy i zagnieć.
  3. Zagniatając powoli dodawaj wody, ciasto ma być zwarte, nie lejące czy rozmoczone.
  4. Zagniataj do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na stolnicy na okrągły kształt.
  6. Każdy placek smaż na suchej patelni, aż będzie rumiany.
  7. Gotowe placki układaj jeden na drugim i przykrywaj wilgotną ściereczką, dzięki temu placki nie wyschną.
  8. Placki można przechowywać w lodówce, przez kilka dni, ale koniecznie szczelnie zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu nie utracą wilgoci.
Sos pomidorowy:
  1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie.
  2. Pokrój pomidory i dodaj na patelnię.
  3. Dopraw papryką, pieprzem i solą.
  4. Całość smaż, aż pasta będzie gęsta.
Kapusta z buraczkami:
  1. Posiekaj kapustę i podgotuj ją w osolonej wodzie około 20 minut.
  2. Ugotuj buraczka.
  3. Zetrzyj ugotowanego buraczka.
  4. Połącz kapustę i buraczka.
  5. Całość krop sokiem z limonki, posól i popieprz.
Enchiladas:
  1. Ugotuj jajko na twardo.
  2. Posiekaj pietruszkę.
  3. Potnij cebule w krążki.
  4. Po kolei nakładaj składniki na tortille i jedz od razu :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 − = siedem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>