To już ostatni klasyk gwatemalski w tym tygodniu oparty na tortilli. Po tym tygodniu mam trochę wrażenie, że gdyby zabrać Gwatemalczykom tortille, to ich świat, a przynajmniej rynek gastronomiczny, by się załamał.
No nic, tym razem enchiladas. Oryginalne gwatemalskie enchiladas różnią się od tych, które kojarzymy z kuchnią meksykańską. Klasycznie zestawiona enchilada jest łagodna i ułożona w określonej kolejności: tortilla, sos pomidorowy, sałata, duszona kapusta z buraczkami, poszarpane mięso, ugotowane na twardo jajko, krążki cebuli, ser i pietruszka. W dzisiejszej wersji pominęłam jak zawsze ser i wyjątkowo mięso wymieniłam na pastę z czarnej fasoli, więc wegetarianie mogą śmiało korzystać z tego przepisu :).
Jeżeli mądrze i w nie za dużych porcjach ułoży się poszczególne składniki, jest szansa, że bez większych strat dacie rade zjeść enchilade. Powodzenia :).
- 300 g mąki kukurydzianej (lub pół na pół mąka pszenna i kukurydziana)
- 120 ml gorącej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- oliwa
- pieprz i sól
- limonka
- ćwiartka białej kapusty
- burak
- posiekana pietruszka
- pasta z czarnej fasoli (przepis > http://splendorwkuchni.pl/pasta-z-czarnej-fasoli/)
- cebula
- sałata
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Dodaj oliwy i zagnieć.
- Zagniatając powoli dodawaj wody, ciasto ma być zwarte, nie lejące czy rozmoczone.
- Zagniataj do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na stolnicy na okrągły kształt.
- Każdy placek smaż na suchej patelni, aż będzie rumiany.
- Gotowe placki układaj jeden na drugim i przykrywaj wilgotną ściereczką, dzięki temu placki nie wyschną.
- Placki można przechowywać w lodówce, przez kilka dni, ale koniecznie szczelnie zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu nie utracą wilgoci.
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie.
- Pokrój pomidory i dodaj na patelnię.
- Dopraw papryką, pieprzem i solą.
- Całość smaż, aż pasta będzie gęsta.
- Posiekaj kapustę i podgotuj ją w osolonej wodzie około 20 minut.
- Ugotuj buraczka.
- Zetrzyj ugotowanego buraczka.
- Połącz kapustę i buraczka.
- Całość krop sokiem z limonki, posól i popieprz.
- Ugotuj jajko na twardo.
- Posiekaj pietruszkę.
- Potnij cebule w krążki.
- Po kolei nakładaj składniki na tortille i jedz od razu :).