Empanadas

Empanadas to takie pieczone (a czasem smażone) pierogi, z różnymi farszami. Je się je na całym świecie, choć każdy kraj posiada swoje charakterystyczne nadzienie. Nam empanadas przytrafiły się w deszczowy dzień w Barcelonie, w argentyńskiej knajpce. Nadzienia różne, wegańskie, wegetariańskie, rybne, mięsne, serowe, a nawet słodkie, czego dusza zapragnie. W domu robiliśmy je wiele razy, ale muszę przyznać, że tym razem wyszły mi idealnie. W końcu znalazłam idealne proporcje na ciasto, tak aby było chrupiące, odpowiedniej grubości, ale nie twarde przy tym.

Dzisiaj wersja chilijska, czyli empanadas de pino – pieczone empanadas z mieloną wołowiną, cebulą, rodzynkami, jajkiem i czarnymi oliwkami. Dwa pozostałe chilijskie klasyki można piec lub smażyć, a nadziane są serem albo owocami morza. W sumie, empanadas nadziać można wszystkim, szpinakiem, suszonymi pomidorami, brokułami, różnego rodzaju serami, tuńczykiem, łososiem, chorizo, ziemniakami, batatami, a nawet i kaczką.

empanadas

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut + 20 minut pieczenia
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 80 ml wody
  • niewielka ilość mąki (do posypania blatu)
  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu empanadas)
Farsz:
  • 250 g mielonej wołowin (np. krzyżowej)
  • cebula
  • garść rodzynek
  • garść oliwek czarnych
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół szklanki bulionu lub wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Ciasto:
  1. W misce umieść mąkę i sól, dodaj wodę i oliwę i całość zagnieć.
  2. Gdy uformuje się kulka, możesz przenieść ciasto na blat, aby dokładnie je wygnieść. Zagniataj około 10 minut, aby ciasto było sprężyste.
  3. Zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę na bok (nie do lodówki).
Farsz:
  1. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj wołowinę i smaż kilka minut.
  2. Dodaj przyprawy, rodzynki i oliwki.
  3. Farsz przełóż do miski i gdy przestygnie dodaj do niego bulionu. Całość lekko zagnieć ręką, dzięki temu mięso będzie bardziej wilgotne.
  4. Na koniec dodaj posiekane jajko i całość wymieszaj.
Empanadas:
  1. Rozwałkuj ciasto.
  2. Wytnij z niego spore koła (ja użyłam do tego miseczki).
  3. Nakładaj farsz i sklejaj boki.
  4. Na końcu posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem.
  5. Piecz około 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra/dół), aż będą złociste :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć + 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>