Dynia zapiekana z fetą

Jak zawsze jesienią, z każdego warzywniaka uśmiechają się do nas pomarańczowe dynie. Kuszą swoją krągłością, aż proszą się o to, żeby je kupić. I choć to cudne warzywo, powoli nam się przejada, to i tak co chwila ląduje w mojej kuchni. Tym razem szybka, banalnie prosta, ale i niesamowicie pyszna wersja dyni pieczonej z fetą, dodatkiem czarnuszki i świeżego oregano. Połączenie słodkiej dyni, słonej fety i aromatycznych przypraw sprawia, że tak proste danie nabiera zupełnie nowego charakteru.

dynia-zapiekana-z-fetą

Składniki
  • 500 g dyni – Waszej ulubionej
  • 200 g fety
  • mała cebula
  • łyżeczka czarnuszki
  • garść świeżego oregano

Przygotowanie
  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę (około 1-2 cm).
  2. Odsączoną fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę posiekaj i wymieszaj z dynią i fetą.
  4. Całość posyp czarnuszką i przełóż do naczynia do zapiekania.
  5. Piecz dynię w piekarniku około 30 minut w 160 st C.
  6. Po wyjęciu posyp danie świeżym oregano.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− dziewięć = 0

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>