Jak zawsze jesienią, z każdego warzywniaka uśmiechają się do nas pomarańczowe dynie. Kuszą swoją krągłością, aż proszą się o to, żeby je kupić. I choć to cudne warzywo, powoli nam się przejada, to i tak co chwila ląduje w mojej kuchni. Tym razem szybka, banalnie prosta, ale i niesamowicie pyszna wersja dyni pieczonej z fetą, dodatkiem czarnuszki i świeżego oregano. Połączenie słodkiej dyni, słonej fety i aromatycznych przypraw sprawia, że tak proste danie nabiera zupełnie nowego charakteru.
Składniki
- 500 g dyni – Waszej ulubionej
- 200 g fety
- mała cebula
- łyżeczka czarnuszki
- garść świeżego oregano
Przygotowanie
- Dynię obierz i pokrój w kostkę (około 1-2 cm).
- Odsączoną fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekaj i wymieszaj z dynią i fetą.
- Całość posyp czarnuszką i przełóż do naczynia do zapiekania.
- Piecz dynię w piekarniku około 30 minut w 160 st C.
- Po wyjęciu posyp danie świeżym oregano.