Duńskie bułki z parówką

No to zaczynamy skandynawski tydzień. Na poniedziałkowe śniadanie duńskie bułki z parówką. Bułki upiekłam sama, a parówki (z jelenia) dostałam od rodziców (a oni od myśliwego), więc uważam to danie nie za fast food, a bardzo wartościowe danie śniadanie.  Niestety nie mam zdjęcia, wstaliśmy za późno, bułki musiały wyrosnąć, a my byliśmy głodni…

Składniki
Bułki (4 sztuki)
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 ml wody
  • 20 g masła*
  • 4 g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 parówki
Sos
  • 2 łyżki keczupu
  • ½ łyżki ostrej musztardy
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • po ½ łyżeczki: tymianku, bazylii, majeranku, rozmarynu, zmielonych ziarem kolendry, ostrej papryki, kminku, soli, pieprzu

Przygotowanie
  1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, jedno jajko i zaczyn drożdżowy. Całość wyrób i odstaw na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na w miarę płaski prostokąt. Ciasto potnij nożem na 4 trójkąty, rozsmaruj sos i ułóż parówki po szerszej stronie trójkątów. Owijaj parówki ciastem, poprzez zwijanie ciasta od najszerszej strony – jak rogaliki. Tak pięknie zwinięte prebułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i upiecz (180°C – 20 minut).

Notatki
*napiszę to raz – masła nie da się niczym zastąpić, ma smak, zapach i wszystko, a poza tym kazeina to tylko 1% składu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 − pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>