Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

No nic, jest sezon na rabarbar to i grzeszna drożdżówka pełna kruszonki musi być. Ta jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i niebrudząca rąk, ponieważ nie trzeba zagniatać ciasta, a wystarczy użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta (każdy mikser posiada te łopatki w zestawie). No ale oczywiście jak ktoś ma chęć to i łapkami może wyrabiać ciasto. Zrobienie samej kruszonki też nie wymaga zbytniej pracy, w sumie to tylko obranie rabarbaru czasu i trudu wymaga :). Więc nie ma co, kupujcie rabarbar i pieczcie drożdżówki :).

drożdżówka z rabarabarem

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny dla ciasta + 30 minut pieczenia
Ilość porcji: blacha 30×20 cm
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 125 ml letniego mleka sojowego
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 4 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
  • 125 g roztopionego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

Przygotowanie
  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem.
  2. Suche składniki na cisto wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej.
  3. Do suchych składników dodaj dokładnie wymieszane mokre i dokładnie całość wymieszaj – można ręcznie, ale można i za pomocą miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta.
  4. Ciasto mieszaj aż będzie gładkie i wszystkie składniki się dobrze połączą.
  5. Ciasto powinno być lekko lejące i klejące.
  6. Odstaw ciasto pod przykryciem do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  7. Obierz rabarbar i pokrój go w słupki około 3 cm.
Kruszonka:
  1. Połącz cukier z mąką w miseczce i zalej roztopionym masłem. Całość wymieszaj widelcem.
Ciasto:
  1. Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Aby lepiej rozprowadzić ciasto zmocz ręce i rozciągnij ciasto na blaszce.
  3. Wbijaj w ciasto słupki rabarbaru, w odległości około 1 cm od siebie.
  4. Całość zasyp kruszonką – rozkruszaj jej kawałki w palcach.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35 minut do suchego patyczka (góra/dół).
  6. Moja drożdżówka się troszkę za mocno przyrumieniła, więc radzę pilnować ciasta :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


1 + = dziesięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>