No nic, jest sezon na rabarbar to i grzeszna drożdżówka pełna kruszonki musi być. Ta jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i niebrudząca rąk, ponieważ nie trzeba zagniatać ciasta, a wystarczy użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta (każdy mikser posiada te łopatki w zestawie). No ale oczywiście jak ktoś ma chęć to i łapkami może wyrabiać ciasto. Zrobienie samej kruszonki też nie wymaga zbytniej pracy, w sumie to tylko obranie rabarbaru czasu i trudu wymaga :). Więc nie ma co, kupujcie rabarbar i pieczcie drożdżówki :).
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny dla ciasta + 30 minut pieczenia
Ilość porcji: blacha 30×20 cm
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 125 ml letniego mleka sojowego
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 4 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- 125 g roztopionego masła
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Przygotowanie
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem.
- Suche składniki na cisto wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej.
- Do suchych składników dodaj dokładnie wymieszane mokre i dokładnie całość wymieszaj – można ręcznie, ale można i za pomocą miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta.
- Ciasto mieszaj aż będzie gładkie i wszystkie składniki się dobrze połączą.
- Ciasto powinno być lekko lejące i klejące.
- Odstaw ciasto pod przykryciem do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
- Obierz rabarbar i pokrój go w słupki około 3 cm.
Kruszonka:
- Połącz cukier z mąką w miseczce i zalej roztopionym masłem. Całość wymieszaj widelcem.
Ciasto:
- Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Aby lepiej rozprowadzić ciasto zmocz ręce i rozciągnij ciasto na blaszce.
- Wbijaj w ciasto słupki rabarbaru, w odległości około 1 cm od siebie.
- Całość zasyp kruszonką – rozkruszaj jej kawałki w palcach.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35 minut do suchego patyczka (góra/dół).
- Moja drożdżówka się troszkę za mocno przyrumieniła, więc radzę pilnować ciasta :).