Drożdżówka z jarmużem i pomidorami

Ile można jeść ciacha czy ciężkie chleby. Tym razem wersja pieczywa bardzo lekkiego. Lekka, wytrawna drożdżówka z jarmużem i suszonymi pomidorami. Dużą jej zaletą jest to, że nie trzeba jej wygniatać. Wszystko wsypuje się do miski i odstawia. Następnego dnia dodaje mąkę i do pieca. Jej struktura jest inna, porowata, ale to tylko zaleta :).

Drożdżówka jest na tyle uniwersalna, że można ja szamać z masłem, obkładem i samą, albo jako dodatek do obiadu. Takie niby nic a robi robotę. W sumie do środka można wpakować wszystko: zioła, brokuły, kalafior, oliwki, grzyby czy wodorosty. Grunt, żeby wkład nie był za mokry.

Druga wersja przygotowana była z sola i kminkiem, ale zniknęła zanim doszło do zdjęć :).

drożdżówka z jarmużem i pomidorami

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut + noc na wyrastanie + 1 godzina w piecu
  • 4 jajka
  • 250 ml szklanka mleka roślinnego
  • 100 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 10-12 suszonych pomidorów (najlepiej tych nie z zalewy)
  • 2 spore garści jarmużu

Przygotowanie
  1. Dzień wcześniej umieścić w sporej misce jajka, mleko/wodę, oliwę/masło, cukier i pokruszone drożdże.
  2. Całość bez mieszania przykryć ściereczką i odstawić.
  3. Następnego dnia dosypać do zawartości miski sól i mąkę i całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem do ciasta (ma takie śmieszne spiralki zamiast łopatek).
  4. Do ciasta dodać posiekany jarmuż i pokrojone pomidory (lub na co macie ochotę) i całość wymieszać.
  5. Przełóż ciasto do blaszki (mniej więcej 15×30 cm) i odstaw na 30- – 60 minut w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość.
  6. Po godzinie wstaw do zimnego piekarnika i piecz w 180 °C góra/dół przez 50-60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 + = dwanaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>