Dorsz na risotto z jarmużem

Sezon na jarmuż w pełni, świeży dorsz z norweskich wód przywieziony, nic tylko robić. W sumie to taki kulturowy miks. Ryba na ryżu, trochę to włoskie, trochę skandynawskie, a powstało z ochoty na ryżową paciaję – risotto.

Samo risotto/kaszotto/pęczotto to taka wdzięczna rzecz, zawsze pyszna, pasuje ze wszystkim, wszystko do niego można dorzucić, a sauté smakuje zawsze, no i robi się banalnie i szybko. Podstawa to ryż, masło, wino i sól, a to w domu mamy zawsze :). Dobrze zrobi dodatek bulionu i wkład, u nas posiekany, fioletowy jarmuż, pietruszka i podpieczony kalafior i buraczek.

dorsz na risotto z jarmużem

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
Risotto:
  • szklanka ryżu arborio
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wina białego, wytrawnego
  • 0,7 l bulionu
  • dwie łyżki masła
  • 2 liście jarmużu
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Dorsz:
  • polędwica z dorsza
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • kalafior

Przygotowanie
  1. Na głębokiej patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebule i czosnek
  2. Dodaj posiekany jarmuż i podsmaż.
  3. Dodaj ryż i obsmaż go, aż wchłonie całe masło.
  4. Wlej na patelnię wino i gdy zostanie całe wchłonięte dolewaj partiami bulion, cały czas mieszając.
  5. Gdy ryż będzie miękki, dodaj pietruszkę, sól i pieprz i odstaw patelnię na bok.
  6. Kalafior podziel na różyczki i podsmaż go na maśle lub ugotuje/upiecz.
  7. Dorsza smaż po 5 minut z każdej strony na maśle, dopraw solą i pieprzem.
  8. Złóż wszystko na talerzu i ciesz się pyszną kolacją – idealnie pasuje z białym winem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem − 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>