Sezon na bobik w pełni, więc nie można tego ominąć. To tak kombinujemy co i jak przygotować. Padł pomysł na rybę. W sumie pokombinowałam i wyszło coś ni to polskiego, ni to indyjskiego – dorsz na jabłkowym pęczotto z bobem. Dorsz, ryba popularna wszędzie, obtoczona w ostrej papryce i cynamonie i tak upieczona. Pachnie Indiami. Do tego pęczotto jabłkowe z bobem. Połączenie wszystkich smaków: pikantna ryba, słodko-kwaśne jabłka i delikatny, słonawy bób. Całość komponuje się zaskakująco dobrze, a ilość dodanych przypraw decyduje o mocy całości :). Zdecydowanie warto wypróbować :).
Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
- polędwica z dorsza
- 1 kg bobu
- szklanka pęczaku
- 2 jabłka
- cebula
- 1 litr bulionu/wody
- szklanka soku jabłkowego
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę.
- Na lekko podsmażoną cebulę wsyp surowy pęczak i mieszając obsmaż ziarenka.
- Gdy pęczak wciągnie całe masło, dodaj starte na grubych oczkach jabłka i nadal mieszaj.
- Całość mieszaj i podlewaj sokiem jabłkowym i bulionem/wodą, chochla po chochli, do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzaj do momentu, aż pęczak będzie miękki – około 40 minut.
- na koniec dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie umytą i osuszoną rybę natrzyj mieszanką cynamonu, ostrej papryki, soli, pieprzu i oliwy.
- Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz w 180 °C przez 20 minut.
- Bób ugotuj w osolonej wodzie (wrzuć bób na wrzątek i gotuj 5 minut od momentu powtórnego wrzenia).
- Ugotowany bób obierz i doda do pęczotto.
- Całość podawaj razem :).