Dorsz na jabłkowym pęczotto z bobem

Sezon na bobik w pełni, więc nie można tego ominąć. To tak kombinujemy co i jak przygotować. Padł pomysł na rybę. W sumie pokombinowałam i wyszło coś ni to polskiego, ni to indyjskiego – dorsz na jabłkowym pęczotto z bobem. Dorsz, ryba popularna wszędzie, obtoczona w ostrej papryce i cynamonie i tak upieczona. Pachnie Indiami. Do tego pęczotto jabłkowe z bobem. Połączenie wszystkich smaków: pikantna ryba, słodko-kwaśne jabłka i delikatny, słonawy bób. Całość komponuje się zaskakująco dobrze, a ilość dodanych przypraw decyduje o mocy całości :). Zdecydowanie warto wypróbować :).

Dorsz na jabłkowym pęczotto z bobem

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
  • polędwica z dorsza
  • 1 kg bobu
  • szklanka pęczaku
  • 2 jabłka
  • cebula
  • 1 litr bulionu/wody
  • szklanka soku jabłkowego
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę.
  2. Na lekko podsmażoną cebulę wsyp surowy pęczak i mieszając obsmaż ziarenka.
  3. Gdy pęczak wciągnie całe masło, dodaj starte na grubych oczkach jabłka i nadal mieszaj.
  4. Całość mieszaj i podlewaj sokiem jabłkowym i bulionem/wodą, chochla po chochli, do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzaj do momentu, aż pęczak będzie miękki – około 40 minut.
  5. na koniec dopraw solą i pieprzem.
  6. W międzyczasie umytą i osuszoną rybę natrzyj mieszanką cynamonu, ostrej papryki, soli, pieprzu i oliwy.
  7. Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz w 180 °C przez 20 minut.
  8. Bób ugotuj w osolonej wodzie (wrzuć bób na wrzątek i gotuj 5 minut od momentu powtórnego wrzenia).
  9. Ugotowany bób obierz i doda do pęczotto.
  10. Całość podawaj razem :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 − cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>