splendor-w-kuchni-O

Dlaczego?

No i stało się. Otwieramy Splendor w kuchni.

Sprawa jest prosta, ja lubię gotować, a Wy jeść. A nie ma nic lepszego niż karmienie innych. W ten właśnie sposób zamierzam się dzielić z Wami tym co ugotuję. No ale potrzebny jest pomysł na to co gotować, no i tu pojawia się Adam. Zaproponował “Rok kuchni świata”. Postaramy się co tydzień losować nową kuchnię świata i przedstawiać efekty naszych zmagań w kuchni. Niby nic nowego, ale jest i wyzwanie. Jako alergik nie mogę jeść nabiału mlecznego. Nie o laktozę, a o kazeinę chodzi. Wiadomo mleko, śmietana, sery i jogurty, ciężko bez tego w kuchni. Nie oszukujmy się, wyroby z soi, ryżu czy owsu nie są w stanie ich zastąpić. I oto całe wyzwanie, gotować i zamieniać składniki tak, aby nie zmienić potrawy. Fakt, nie zwiedziłam jeszcze całego świata, nie wiem jak powinien smakować oryginalny gravlax czy miso, ale w ciągu tego roku poznam bliżej różne kultury i smaki, a gdy dane miejsce odwiedzę, skonfrontuję wiedzę i moje próby z oryginałem.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, a sobie życzę powodzenia i wytrwałości.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 × dwa =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>