Dango – japońskie słodkości

Słodycze w Japonii podobno nie są słodkie. Nie znajdziemy tam szarlotki (choć u nas w domu od zawsze na Boże i Wielkanoc mama piekła szarlotkę japońską), buchającej czekoladą lawy, czy ciastka z kremem. Znajdziemy za to miliony odmian dango lub mochi, czyli japońskich łakoci z mąki ryżowej. Dla mnie, to mdłe kluski, ale chyba dlatego, że mi nie wyszły. Siostra jadła oryginałki i twierdzi, że smaczne. Jak przyjedzie, podejmę drugą próbę i oceni.

Dango to kluseczki z mąki ryżowej i wody. Można do nich dodać barwnika spożywczego i (według mnie koniecznie) cukru. Aby zabarwić dango na różowo, należy dodać do ciasta barwnik z czerwonej fasoli (z tej samej fasoli wykonuje się słodkie nadzienie do mochi – ot cała różnica pomiędzy tymi słodyczami). Ja użyłam naszego polskiego buraka, nie daje smaku, a kolor jest śliczny :).

No i żeby dało się zjeść te różowe kluseczki, potrzebny jest słodki sos. Ale Japończycy nie byliby sobą, gdyby to był zwykły, słodki sos. Nie, to jest sos z cukru i sosu sojowego. Szczerze mówiąc smaczny, ciekawy, inny niż nasz solony karmel, ale też bardzo w porządku.

Mam nadzieję, że dangosy Wam wyjdą, a co ważniejsze będą Wam smakowały :).

Dongo

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
Dango:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ⅓ szklanki wody
  • ewentualnie: barwnik, łyżka cukru pudru
Sos mitarashi:
  • 70 ml wody
  • 60g cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, a wodę z barwnikiem.
  2. Dolewając wody, ugniataj masę, aż zacznie przypominać plastelinę.
  3. Zagotuj gar wody.
  4. Z ciasta formuj kuleczki, wielkości małych orzechów włoskich.
  5. Wrzucaj kulki na wrzątek (ale gotuj na małym ogniu).
  6. Gdy dango wypłynie, gotuj jeszcze 3 minuty.
  7. Ugotowane kulki przełóż do miski z zimną woda, dzięki temu nie będą się sklejały.
  8. W rondlu umieść składniki sosu i gotuj, aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.
  9. Podawaj i szamaj od razu. Po kilku godzinach dango mocno twardnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− sześć = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>