Tak sobie grzebię i szukam, może by tu jakąś zupkę ugotować? Czemu by nie. To jaka to będzie zupa bułgarska. Znalazłam czorbę, ale tak patrze, a tych czorb od zatrzepania, każda inna. Dopiero po głębszych poszukiwaniach odkryłam, że czorba to po prostu zupa, a różnią ją tylko dodatki. Najbardziej popularna na Bałkanach jest wersja fasolowa. Co prawda siły na nią nie mamy zupełnie (po tygodniu z hummusem i ciecierzyca), dlatego wybrałam wersję nieco lżejszą, ale nadal oryginalnie bułgarską. Do podstawowego bulionu wołowego dorzuciłam warzywka. No ale jakiś konkret by się przydał, więc dodałam pulpeciki z indyka. No i wyszła, lekka, warzywna czorba z mięsnymi kuleczkami.
Wiadomo, można i na wodzie przygotować zupę, ale taka czorba na bulionie to o wiele więcej smaku posiada. A już w ogóle sam bulion. Po kilku godzinach gotowania wołowych i indyczych części (my używamy indyczej szyi i golonki oraz wołowiny: goleń i szponder) z włoszczyzną oczywiście, otrzymamy najlepszy bulion świata. Intensywny, wręcz pomarańczowy, gęsty i pachnący. Można go pomrozić w mniejszych paczuszkach i używać, gdy tylko najdzie nas ochota na zupę. Nic trudnego :).
A jeżeli o samą czorbę chodzi, to można wykonać jej miliony wariacji. Zupa to zupa i ciężko określić jej narodowość. Ważne są dodatki. Dodając pomidory, albo fasolkę szparagową czy cukinię, nadal zostaniemy w klimacie kuchni bułgarskiej. Do mięsa można dodać kaszę manną, bądź ugotowaną jaglankę, dzięki temu pulpeciki będą jeszcze bardziej treściwe, a my dłużej najedzeni.
- Gar bulionu
- czerwona papryka
- marchewka
- cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- masło (do smażenia)
- posiekana natka pietruszki
- kilogram mielonego mięsa z indyka (ja użyłam udźca)
- jajko
- sól i pieprz
- Zmielone mięso dopraw solą i pieprzem, dorzuć pietruszkę i jajko. Całość wyrób.
- Na patelnie przesmaż cebulę. Po chwili dodaj resztę posiekanych warzyw.
- Dodaj warzywa do gorącego bulionu.
- Z mięsa formuj małe kuleczki i umieszczaj je w gotującym się bulionie.
- Gotuj je w bulionie 15 minut.
- Dodaj warzywa i gotowe.