Czorba z pulpecikami

Tak sobie grzebię i szukam, może by tu jakąś zupkę ugotować? Czemu by nie. To jaka to będzie zupa bułgarska. Znalazłam czorbę, ale tak patrze, a tych czorb od zatrzepania, każda inna. Dopiero po głębszych poszukiwaniach odkryłam, że czorba to po prostu zupa, a różnią ją tylko dodatki. Najbardziej popularna na Bałkanach jest wersja fasolowa. Co prawda siły na nią nie mamy zupełnie (po tygodniu z hummusem i ciecierzyca), dlatego wybrałam wersję nieco lżejszą, ale nadal oryginalnie bułgarską. Do podstawowego bulionu wołowego dorzuciłam warzywka. No ale jakiś konkret by się przydał, więc dodałam pulpeciki z indyka. No i wyszła, lekka, warzywna czorba z mięsnymi kuleczkami.

Wiadomo, można i na wodzie przygotować zupę, ale taka czorba na bulionie to o wiele więcej smaku posiada. A już w ogóle sam bulion. Po kilku godzinach gotowania wołowych i indyczych części (my używamy indyczej szyi i golonki oraz wołowiny: goleń i szponder) z włoszczyzną oczywiście, otrzymamy najlepszy bulion świata. Intensywny, wręcz pomarańczowy, gęsty i pachnący. Można go pomrozić w mniejszych paczuszkach i używać, gdy tylko najdzie nas ochota na zupę. Nic trudnego :).

A jeżeli o samą czorbę chodzi, to można wykonać jej miliony wariacji. Zupa to zupa i ciężko określić jej narodowość. Ważne są dodatki. Dodając pomidory, albo fasolkę szparagową czy cukinię, nadal zostaniemy w klimacie kuchni bułgarskiej. Do mięsa można dodać kaszę manną, bądź ugotowaną jaglankę, dzięki temu pulpeciki będą jeszcze bardziej treściwe, a my dłużej najedzeni.

zupa-TAG

Składniki
  • Gar bulionu
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • masło (do smażenia)
  • posiekana natka pietruszki
  • kilogram mielonego mięsa z indyka (ja użyłam udźca)
  • jajko
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Zmielone mięso dopraw solą i pieprzem, dorzuć pietruszkę i jajko. Całość wyrób.
  2. Na patelnie przesmaż cebulę. Po chwili dodaj resztę posiekanych warzyw.
  3. Dodaj warzywa do gorącego bulionu.
  4. Z mięsa formuj małe kuleczki i umieszczaj je w gotującym się bulionie.
  5. Gotuj je w bulionie 15 minut.
  6. Dodaj warzywa i gotowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć − = 4

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>