Czekoladowy pudding z tapioki z migdałami

Tapioka to kolejna alternatywa dla osób nietolerujących zbóż. Wcale to nie nowy wynalazek, a chwile swojej chwały jako topowy produkt ma już za sobą. Słowem jest passe, ale ja i tak uwielbiam te przezroczyste kuleczki z manioku, w konsystencji żelkowe i w ogóle zabawne. Co prawda tapioka żadnego konkretnego smaku nie posiada, ale wystarczy kilka dodatków i ciekawy deser ląduje na talerzu. U nas króluje czekolada, do tego migdały i mleko migdałowe zamiast zwykłego i wynik jest nader zadowalający, a w efekcie pożeram dwie porcje :).

czekoladowy pudding z tapioki z migdałami

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2
  • ¼ szklanki tapioki
  • 2 szklanki mleka migdałowego (dla bardziej kremowego efektu można użyć kokosowego)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu/cukru/syropu
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie
  1. Tapiokę przepłucz w zimnej wodzie i umieść w garnku.
  2. Zalej kuleczki zimnym mlekiem i całość gotuj na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W przypadku małych kuleczek wystarczy 20 minut, przy dużych około 40. Tapioka jest ugotowana gdy kuleczki zrobią się całkiem przezroczyste.
  3. Całość powinna mieć luźną, a nie grudowatą konsystencję, jeżeli masa jest za gęsta dodaj wody lub mleka.
  4. Gdy tapioka będzie ugotowana, zdejmij garnek z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i miód lub inne słodziwo i całość wymieszaj do roztopienia się czekolady.
  5. Przełóż do miseczek, posyp migdałami i szamaj jak lekko przestygnie lub totalnie schłodzone w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ dwa = 11

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>