Czekoladowe tartaletki z karmelizowanym boczkiem

Kolejne ciastko w cyklu Ciacha na Splendorze, tym razem czekoladowe tartaletki z karmelizowanym boczkiem i orzeszkami. Małym sekretem tych pysznych ciastek, jest to , że boczek moczony jest w whisky, następnie pieczony i na końcu polany solonym karmelem i posypany płatkami chilli. To czyni z tych czekoladowych tartaletek wyjątkowy deser, słodko-słony i palący na końcu. Wręcz idealny.

W tym miejscu chcę też zaznaczyć, że oczywiście można się silić na zastąpienie kremówki, twarogu, masła, itd. wegańskim zamiennikiem. Niemniej, uważam, że skoro mogę żyć bez nabiału to i bez słodyczy na nim przygotowywanych. To pieczenie i oglądanie jak moje wypieki znikają sprawia mi największą radość.

czekoladowe tartaletki z karmelizowanym boczkiem

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 2,5 h na chłodzenie i pieczenie
Ilość porcji: 12
Ciasto kruche:
  • 250g mąki krupczatki
  • 125g masła
  • 40g cukru pudru
  • 2 łyżki czarnego kakao
  • 2 żółtka
Krem:
  • 200g śmietany kremówki
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
Posypka:
  • 100g wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach
  • 30ml whisky
  • 100g cukru
  • szczypta gruboziarnistej soli
  • 50g orzechów fistaszków
  • spora szczypta płatków chilli

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulkę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 60 minut.
  2. Następnie rozłóż ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm.
  3. Foremkami od tartaletek wytnij koła w cieście i wyłóż nim foremki.
  4. Tartaletki nakłój widelcem i schowaj na 30 minut do lodówki.
  5. Piecz w temperaturze 180°C przez 15-20 minut w termoobiegu.
Posypka:
  1. Boczek wyłóż na folię aluminiową (najlepiej od razu umieścić całość na blasze do pieczenia) i zawiń jej boki, tworząc talerz i zalej whisky.
  2. Przykryj drugim arkuszem foli i odstaw na godzinę.
  3. Po godzinie umieść boczek w piekarniku rozgrzanym do 180° C i podpiecz boczek przez ok 10-15 minut, aż będzie chrupiący, pilnuj aby się nie spalił.
  4. Na drugiej blaszce rozsyp orzeszki i umieść je w piekarniku na około 5-7 minut, aby się zrumieniły.
  5. Wyłóż boczek na ręczniki papierowe do odsączenia, a gdy całkiem wystygnie, połam go na mniejsze kawałki.
  6. Ułóż na papierze do pieczenia orzechy i upieczony na chrupko boczek.
  7. Wysyp cukier na patelnię i na średnim ogniu rozgrzewaj, aż całkiem się rozpuści i nieco zagotuje. Absolutnie nie mieszaj całości tylko lekko potrząsaj patelnią. Najlepiej sprawdzi się idealnie płaska patelnia z grubym dnem. Gdy karmel będzie gotowy, dodaj do niego gruboziarnistą sól i zalej nim boczek i orzechy.
  8. Całość posyp płatkami chilli.
  9. Gdy całość wystygnie połam posypkę na mniejsze kawałki.
Krem:
  1. Odlej odrobinę kremówki i rozmieszaj w niej żółtka.
  2. Zagotuj pozostałą kremówkę w garnuszku.
  3. Dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 30 sekund, następnie całość dokładnie rozmieszaj rózgą.
  4. Na koniec cienką stróżką (wciąż mieszając) dodaj żółtka z kremówką.
  5. Gdy krem będzie jednolity i świecący, wylej go n a upieczone tartaletki i posyp posypką.
  6. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden + 4 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>