Czebureki

Czebureki można spotkać w Rosji, na Ukrainie i Litwie. I jak tu się zdecydować, do którego tygodnia je przypisać? Czebureki to tradycyjne, regionalne danie Tatarów krymskich. Moje rozumowanie jest takie:

Jak wiadomo Krym do niedawna należał do Ukrainy. Po drugie, Adam poprosił o czebureki, rozmarzony wspominając Krym i wszystkie przysmaki, które tam jadł, stąd wniosek: czebureki przypisuję Ukrainie :).

Czym są owe czebureki? Są to duże pierogi, nadziewane mięsem baranim, smażone na głębokim tłuszczu. Moje czebureki różnią się od oryginału kilkoma szczegółami. Po pierwsze nie zdobyłam baraniny i użyłam wieprzowiny. Po drugie podczas smażenia w cieście nie powstały bąbelki powietrza (nie wiem dlaczego). Po trzecie przygotowałam czebureki od serca. Wypełniłam je potężną ilością mięsa – na Krymie ledwo można mięsko dostrzec. Była to moja pierwsza próba, kolejne, mam nadzieję, będą bliższe prawdy. Nie zmienia to faktu, że czebureki były smakowite i zniknęły w kilka chwil.

czebureki-małe-TAG

Składniki
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklankę wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżkę masła
  • 1 jajko
Farsz:
  • 500 g mielonej wieprzowiny (użyłam szynki)
  • 150 ml bulionu lub wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Zagotuj wodę z solą i masłem. Do wrzątku wsyp 3 szklanki mąki i wymieszaj.
  2. Gdy masa ostygnie, dodaj jajko i zagnieć ciasto, podsypując mąką. Ciasto będzie gotowe, gdy wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie sprężyste.
  3. Zawiń ciasto w folię i odstaw w ciepłe miejsce, przynajmniej na 30 minut.
Farsz:
  1. Wymieszaj mięso z przyprawami, posiekaną cebulką i czosnkiem. Dodaj bulion lub wodę i dokładnie wyrób masę.
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej olej w garnku. Olej powinien mieć wysokość około 1-2 centymetrów.
  2. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego spore kółka (takie wielkości dłoni).
  3. Nakładaj na każde koło mięso (nie za dużo ;)) i zaklej jak pieroga.
  4. Smaż kilka minut, aż ciasto będzie rumiane.

 

 

Jedna myśl na temat “Czebureki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


4 − jeden =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>