Czarny chleb rosyjski

Wiem, z opóźnieniem, ale zawsze – chleb, tym razem rosyjski czarny chleb. Rosjanie tak jak my uwielbiają chleb, odmian, smaków, składów setki, na zakwasie, na drożdżach, żytni, pszenny, itd. Mnie zaciekawił czarny chleb. Miałam okazję go szamać, pamiętam, że wtedy mnie zaskoczył jego smak i zastanawiało mnie to do dziś, co w nim takiego było. Otóż czarny chleb rosyjski ma w swoim składzie kakao i kawę zbożową, do tego ciemny cukier, kminek i kolendrę. Zestaw ciekawy. Na początku się obawiałam. Do tego drożdże, na zakwasie smaczniej, ale zakwas się jeszcze nie zdążył zrobić, więc padło na chleb drożdżowy. I bardzo dobrze, smak przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Kolendra i kminek są lekko wyczuwalne, kakao i kawa dają przyjemny zapach, a skórka jest tak chrupka, że aż miło. Czarny chleb jest tak aromatyczny, ma tyle smaków, że zjadłam go samego, bez obkładu. Z masłem jest obłędny, a po kilku dniach, nadal jest świeży. Same zalety :). Zdecydowanie warto spróbować, no i robota prawie żadna.

Czarny chleb rosyjski

Składniki
Czas przygotowania: 10 minut + 3,5 godziny leżenia i pieczenia
  • 170 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej białej
  • 70 g płatków owsianych
  • 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka melasy lub brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 360 g letniej wody
  • masło do wysmarowania blaszki
  • otręby owsiane do oprószenia

Przygotowanie
  1. Z drożdży, wody, cukru i łyżki pszennej mąki zrób zaczyn.
  2. Wymieszaj suche składniki i dodaj do nich wyrośnięty zaczyn.
  3. Całość wygnieć rękoma. Ciasto będzie się lepiło do rąk, ale to dobrze. Nie powinno być tak suche jak zwykłe drożdżowe.
  4. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tak na 2 godziny.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami owsianymi keksówki.
  6. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Nagrzej piekarnik do 200°C (góra dół).
  8. Wstaw chleb do piekarnika i piecz go 45 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i piecz go bez formy jeszcze 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 + = czternaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>