Czarne risotto z kurkami

Od zawsze chciałam spróbować czarnego risotto (negre z oryginału). Gotuje się je identycznie jak klasyczne risotto, z tym, że dodatkiem jest czarny barwnik – sepia – czyli atrament mątwy (dostępna jako proszek i w wersji płynnej). Sepia dodaje morskiego smaku i zapachu. A że zaczął się sezon na kurki, a my nie jesteśmy tradycjonalistami i chętnie łączymy ryby z grzybami, powstało czarne risotto z kurkami.

Risotto gotuje się powoli, najpierw ryż podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem, potem dodatek sepii, dolewka wina i małe porcje bulionu, dzięki temu ryż przechodzi wieloma smakami. Wyczuwalna jest każda nuta, masło miesza się z morzem, sól podkręca wino, a wszystko podkreślają kurki. Niby prosty ryż, składniki zawsze dostępne w naszej lodówce (no może z wyjątkiem kurek), a smakuje tak, że można jeść tylko to.

czarne risotto z kurkami

Składniki
Czas przygotowania: 45 minut
  • szklanka ryżu
  • łyżka sepii
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (albo i więcej)
  • lampka wina wytrawnego (najlepiej czerwonego)
  • 500 ml bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy, rybny)
  • 250 g kurek
  • posiekana pietruszka
  • sól, pieprz

Przygotowanie
  1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż w garnku lub wysokiej patelni na łyżce masła.
  2. Gdy zacznie pachnieć dodaj ryż i całość wymieszaj.
  3. Po chwili wlej do garnka wino i sepię.
  4. Gdy odparuje dodaj małą chochlę bulionu. Powtarzaj czynność aż zużyjesz cały bulion.
  5. W międzyczasie podsmaż na reszcie masła kurki.
  6. Dodaj kurki i pietruszkę do ryżu, wymieszaj, spróbuj i dopraw sola i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 × = dwanaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>