Czarne bułki do burgerów, to nic innego jak zwykłe bułki do burgerów zabarwione (jeszcze przy wyrabianiu) atramentem z mątwy czyli sepią. Sepia posmaku w gotowych bułkach daje niewiele, głównie stosuje się ją dla efektu kolorystycznego. Może na zdjęciu nie widnieje burger, a śledź, niemniej bułki są lekkie, drożdżowe, puszyste i lekko słodkawe, czyli idealne do burgerów.
A dlaczego śledź, a nie burger? A no bo miałam ogromną chęć na bułkę, którą zajadaliśmy się w Hamburgu, czyli Brot Fisch właśnie. A dlaczego niby nie w wersji na czarno?
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 2 h na wyrośnięcie
Ilość: 10 dużych bułek
- 370 g mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
- 250 ml mleka roślinnego
- 5 g sepi (jedna saszetka płynnej sepi)
- 2 łyżki oliwy lub masła roztopionego i przestudzonego
- 1,5 łyżki cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 10 g drożdży świeżych
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania
- biały sezam do posypania
Przygotowanie
- Z drożdży i mleka (lekko podgrzanego) przygotuj zaczyn.
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj jajko, sepię, roztopione masło i zaczyn.
- Całość wyrabiaj jak ciasto drożdżowe, około 10 minut.
- Odstaw pod przykryciem na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Z ciasta uformuj 10 bułeczek, spłaszczając je dłonią.
- Ułóż je na papierze do pieczenia i przykryj do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- Posmaruj bułki roztrzepanym masłem i posyp białym sezamem.
- Piecz bułki w 200ºC przez 12 minut (termoobieg).