Cukinia faszerowana ciecierzycą

Ciecierzyca, jak reszta strączków, jest bardzo popularna w Indiach. A u nas sezon w pełni, świeże warzywa, to korzystać trzeba. Tak zrobiła się pieczona cukinia faszerowana pikantną pastą z ciecierzycy. W Indiach nigdy nie byłam, ale wiadomo, przyprawy to podstawa. Musi być aromatycznie, a smaki powinny się uzupełniać a nie zabijać. Wszystko kwestia wyczucia.

Do samej pasty można dodać wiele, różnych przypraw, ja zdecydowałam się na taką mieszankę, ale wybór jest Wasz :).

cukinia faszerowana ciecierzycą

Składniki
Czas przygotowania: 45 minut
  • 1 duża cukinia lub kilka mniejszych
  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 2 cm startego imbiru
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • ½ łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 cm cynamonu lub ½ łyżeczki startego
  • 4 goździki
  • 4 strączki kardamonu
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • ghee/masło/olej do smażenia

Przygotowanie
  1. Noc wcześniej namocz ciecierzycę.
  2. W świeżej wodzie ugotuj ciecierzycę (około 40 minut).
  3. Jeżeli nie namoczyłeś jej wcześniej, użyj puszki :).
  4. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na maśle.
  5. Dodaj pokrojone papryczki chilli (lepiej bez pestek) i starty imbir. Całość podsmaż.
  6. Na suchej patelni upraż kolendrę, cynamon, goździki, kardamon i pieprz, a następnie zetrzyj w moździerzu.
  7. W malakserze umieść ugotowaną i odsączoną cieciorkę, podsmażone warzywa i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj zimnej wody.
  8. Do pasty dodaj posiekaną, świeżą kolendrę.
  9. Spróbuj i dodaj tyle soli ile uważasz.
  10. Wydrąż cukinie, nafaszeruj ją pastą i zapiekaj w piekarniku około 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery − = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>