Cotich pie

Anglicy w swej kulinarnej historii popełnili wiele ciekawych wynalazków. Swego czasu Anglicy cierpieli na nadmiar mięsa, a żeby nic się nie zmarnowało, doszli do perfekcji w jego przerobie. Między innymi powstało wówczas multum rodzajów zapiekanek. Wypieki te różniły się między sobą przyprawami, konsystencją czy sposobem podania, ale posiadają kilka cech wspólnych, są tłuste, sycące i zawierają mięso i ziemniaki w różnych kombinacjach. Cotich pie to zapiekanka z mieloną wołowiną, przykryta puree ziemniaczanym, zapieczona w piekarniku. Rzecz równie pyszna jak tłusta.

Wprowadziłam pewną modyfikację i lekko odchudziłam mięsko i puree, ale jeżeli macie ochotę nabrać trochę masy przed zimą, to śmiało używajcie masła ile wlezie :).

zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka ziemniaczana
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,25 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tymianek
  • posiekana natka pietruszki
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • masło
  • ewentualnie mleko sojowe

Przygotowanie
  1. Na łyżce masła podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę pokrojoną w kostkę.
  2. Przełóż je do miski.
  3. Na patelni podsmaż mięso (partiami).
  4. Mięso przełóż do miski.
  5. Na patelnię wylej bulion i zeskrob wszystko co dobre na niej zostało. Płyn przelej do mięsa i warzyw.
  6. Dodaj musztardy, startą gałkę, łyżeczkę tymianku i pieprz.
  7. Wlej bulion i całość wyrób rękoma.
  8. Dopraw solą i dorzuć pietruszkę.
  9. Ziemniaki utłucz z masłem, gałką muszkatołową, ewentualnym mlekiem, solą i pieprzem.
  10. Żaroodporne naczynie wyłóż farszem mięsnym, farsz przykryj ziemniakami.
  11. Zapiekaj w piekarniku w 180°C przez 20 minut, aż ziemniaki będą rumiane.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 × = czterdzieści pięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>