Anglicy w swej kulinarnej historii popełnili wiele ciekawych wynalazków. Swego czasu Anglicy cierpieli na nadmiar mięsa, a żeby nic się nie zmarnowało, doszli do perfekcji w jego przerobie. Między innymi powstało wówczas multum rodzajów zapiekanek. Wypieki te różniły się między sobą przyprawami, konsystencją czy sposobem podania, ale posiadają kilka cech wspólnych, są tłuste, sycące i zawierają mięso i ziemniaki w różnych kombinacjach. Cotich pie to zapiekanka z mieloną wołowiną, przykryta puree ziemniaczanym, zapieczona w piekarniku. Rzecz równie pyszna jak tłusta.
Wprowadziłam pewną modyfikację i lekko odchudziłam mięsko i puree, ale jeżeli macie ochotę nabrać trochę masy przed zimą, to śmiało używajcie masła ile wlezie :).

Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 0,25 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- tymianek
- posiekana natka pietruszki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- masło
- ewentualnie mleko sojowe
Przygotowanie
- Na łyżce masła podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę pokrojoną w kostkę.
- Przełóż je do miski.
- Na patelni podsmaż mięso (partiami).
- Mięso przełóż do miski.
- Na patelnię wylej bulion i zeskrob wszystko co dobre na niej zostało. Płyn przelej do mięsa i warzyw.
- Dodaj musztardy, startą gałkę, łyżeczkę tymianku i pieprz.
- Wlej bulion i całość wyrób rękoma.
- Dopraw solą i dorzuć pietruszkę.
- Ziemniaki utłucz z masłem, gałką muszkatołową, ewentualnym mlekiem, solą i pieprzem.
- Żaroodporne naczynie wyłóż farszem mięsnym, farsz przykryj ziemniakami.
- Zapiekaj w piekarniku w 180°C przez 20 minut, aż ziemniaki będą rumiane.