Cornish pasty

Cornish pasty to kolejna odsłona angielskiej kuchni. Danie wywodzi się z Kornwalii, gdzie dzielne żony przygotowywały lunch swoim równie dzielnym mężom pracującym przy wydobyciu cyny. Cornish pasty to nic innego jak pieczony, chlebowy pieróg nadziewany mielonym mięsem wołowym, ziemniakami (zazwyczaj tłuczonymi) i warzywami. Panowie podgrzewali je w piecach i szamali. Dla minimalizacji pomyłek, z ciasta wyklejano inicjały właścicieli.

Sposób przygotowania był podwójnie praktyczny. Po pierwsze, pieróg zapewniał możliwość zjedzenia obiadu bez potrzeby używania sztućców ani talerzy. Po drugie, cyna jest dość trująca, a warunki nie sprzyjające, toteż panowie trzymali pieróg za brzeg, zjadali środek, a dotkniętą część ciasta wyrzucali. Potrzeba matką wynalazku.

pierogi kornwalijskie
pierogi kornwalijskie
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80 ml roztopionego masła
  • 80 ml wody
  • niewielka ilość mąki (do posypania blatu)
  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu)
Farsz:
  • 250 g mielonej wołowin lub dziczyzny
  • łyżka masła
  • marchewka
  • pasternak
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki
  • pół szklanki bulionu lub wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Ciasto:
  1. W misce umieść mąkę i sól, dodaj wodę i oliwę i całość zagnieć.
  2. Gdy uformuje się kulka, możesz przenieść ciasto na blat, aby dokładnie je wygnieść. Zagniataj około 10 minut, aby ciasto było sprężyste.
  3. Zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę na bok (nie do lodówki).
Farsz:
  1. Pokrojoną w kostkę marchewkę i pasternak podsmaż na maśle i odłóż na bok.
  2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodaj mięso i smaż kilka minut.
  3. Dodaj przyprawy i musztardę.
  4. Farsz przełóż do miski i gdy przestygnie dodaj do niego bulionu. Całość lekko zagnieć ręką, dzięki temu mięso będzie bardziej wilgotne.
  5. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.
  6. Ziemniaki ugotuj i utłucz z łyżką masła, gałką muszkatołową. Dodaj podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i wszystko wymieszaj.
Całość:
  1. Rozwałkuj ciasto.
  2. Wytnij z niego spore koła (ja użyłam do tego miseczki).
  3. Nakładaj porcję ziemniaków, marchew i pasternak, a na środek farsz mięsny.
  4. Sklejaj boki.
  5. Na końcu posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem.
  6. Piecz około 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra/dół), aż będą złociste :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery − 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>