Cornish pasty to kolejna odsłona angielskiej kuchni. Danie wywodzi się z Kornwalii, gdzie dzielne żony przygotowywały lunch swoim równie dzielnym mężom pracującym przy wydobyciu cyny. Cornish pasty to nic innego jak pieczony, chlebowy pieróg nadziewany mielonym mięsem wołowym, ziemniakami (zazwyczaj tłuczonymi) i warzywami. Panowie podgrzewali je w piecach i szamali. Dla minimalizacji pomyłek, z ciasta wyklejano inicjały właścicieli.
Sposób przygotowania był podwójnie praktyczny. Po pierwsze, pieróg zapewniał możliwość zjedzenia obiadu bez potrzeby używania sztućców ani talerzy. Po drugie, cyna jest dość trująca, a warunki nie sprzyjające, toteż panowie trzymali pieróg za brzeg, zjadali środek, a dotkniętą część ciasta wyrzucali. Potrzeba matką wynalazku.

- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 80 ml roztopionego masła
- 80 ml wody
- niewielka ilość mąki (do posypania blatu)
- 1 jajko (do posmarowania wierzchu)
- 250 g mielonej wołowin lub dziczyzny
- łyżka masła
- marchewka
- pasternak
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka musztardy
- szczypta gałki muszkatołowej
- posiekana natka pietruszki
- pół szklanki bulionu lub wody
- sól i pieprz
- W misce umieść mąkę i sól, dodaj wodę i oliwę i całość zagnieć.
- Gdy uformuje się kulka, możesz przenieść ciasto na blat, aby dokładnie je wygnieść. Zagniataj około 10 minut, aby ciasto było sprężyste.
- Zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę na bok (nie do lodówki).
- Pokrojoną w kostkę marchewkę i pasternak podsmaż na maśle i odłóż na bok.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodaj mięso i smaż kilka minut.
- Dodaj przyprawy i musztardę.
- Farsz przełóż do miski i gdy przestygnie dodaj do niego bulionu. Całość lekko zagnieć ręką, dzięki temu mięso będzie bardziej wilgotne.
- Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.
- Ziemniaki ugotuj i utłucz z łyżką masła, gałką muszkatołową. Dodaj podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i wszystko wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto.
- Wytnij z niego spore koła (ja użyłam do tego miseczki).
- Nakładaj porcję ziemniaków, marchew i pasternak, a na środek farsz mięsny.
- Sklejaj boki.
- Na końcu posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem.
- Piecz około 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra/dół), aż będą złociste :).