Ciasteczka owsiane to jedne z tych słodyczy, które poza tym, że są smaczne, dają dużo energii i zaspokajają głód na jakiś czas. Do tego można je długo przechowywać i zabrać ze sobą w podróż czy na kajak. Kolejną zaletą jest to, że w ciastku może znaleźć się wszystko to, co lubicie: orzechy, migdały, wiórki kokosowe, siemię lniane, sezam, suszone owoce, czekolada, dowolne zboża, a nawet przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon. Po prostu hulaj dusza ;).
Składniki
Ilość ciastek: 25
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
- 150 g płatków owsianych
- 100 g miodu lub cukru
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g masła roztopionego
- 1 szklanka różnych dobroci, u nas mieszanka: dynia, sezam, siemię, orzeszki arachidowe, słonecznik, otręby pszenne
- 4 jajka
Przygotowanie
- Miód lub cukier wymieszaj z płynnym masłem.
- Suche składniki wymieszaj w misce.
- Dodaj do nich cukier z masłem i całość wymieszaj.
- Na koniec dodaj jajka i całość połącz.
- Nakładaj porcje ciasta łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też użyć okrągłej foremki aby ciastka miały ładny kształt.
- Piecz ciastka przez 20 minut w 180°C.
- Wyjmij, poczekaj aż ostygną i szamaj.