Churros

W Hiszpanii spędziliśmy tylko tydzień, ale były to najlepsze kulinarne wakacje w naszym życiu. Klasycznie, odwiedziliśmy Barcelonę. Mieszkaliśmy na el Born, codziennie odwiedzaliśmy targ świętej Katarzyny, albo ten przy la Ramblii, przynosząc do domu prawdziwe skarby. Zaczynając od klasycznych krewetek i langustynek, przez kraby i homary, świeże ostrygi, brzytwy, solonego dorsza, tuńczyka, a na cielęcym mózgu i byczych jądrach kończąc. Wszystko świeże, niektóre żywe, ale zdecydowanie pyszne. Oprócz tego co ugotowaliśmy w domu, próbowaliśmy wielu dań z lokalnych knajp, tapas barów, czy restauracji. Na niczym się nie zawiedliśmy, a do Polski wróciliśmy z ogromnym bagażem doświadczeń i kilkoma kilogramami nadbagażu.

Tydzień zaczynamy tak, jak to rozpoczęliśmy go w Barcelonie. Gdy zeszliśmy pierwszego dnia na śniadanie i oczywiście poranną kawę, naszym oczom ukazała się mała, niebieska kawiarenka, wiekowa, podobnie jak jej właściciele. Miła, starsza pani sprzedała nam pyszna kawę, zestaw churrosów i obowiązkowo gorącą czekoladę. Czym były owe churrosy? To swego rodzaju ciastka, podobne do naszych gniazdek. Cienkie kawałki ciasta, smażone w głębokim tłuszczu, oprószone cukrem. Początkowo nie mieliśmy pojęcia, że churrosy to tradycyjne, hiszpańskie smakołyki, ale zabytkowa maszyneria, szykująca churrosy, stojąca w rogu, nasuwała nam pewne skojarzenia. Tak więc, po ponad półrocznej przerwie, wracamy do churrosów. W domowych warunkach bez problemu można je przygotować, choć wygodniej było zejść na dół i dostać je od miłej, starszej pani.

IMG_2366

churros

Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny
Churros:
  • 180 g mąki
  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 średnie jajka
  • cukier do oprószenia
  • olej do smażenia
Gorąca czekolada:
  • 300 ml mleka sojowego
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • ewentualnie cukier do dosłodzenia

Przygotowanie
Churrosy:
  1. W rondlu umieść wodę, masło, cukier, sól i ekstrakt waniliowy.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż masło i cukier się rozpuszczą.
  3. Zdejmij z ognia i dodaj do wody mąkę wymieszaną z cynamonem, szybko wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
  4. Gdy masa będzie jednolita przestań mieszać i odstaw ją do przestygnięcia na kilka minut.
  5. Dodaj do masy jajka, jedno po drugim i połącz masę łyżką. Trochę to potrwa, ale masa ładnie się połączy.
  6. Masa powinna być gęsta, ale na tyle plastyczna, by bez problemu dało się ją wyciskać przez rękaw cukierniczy.
  7. W dużym garnku nagrzej olej (powinien mieć temperaturę około 175ºC).
  8. Rękaw cukierniczy napełnij ciastem, nałóż końcówkę gwiazdki.
  9. Do nagrzanego oleju wyciskaj niej więcej 12 centymetrowe kawałki ciasta. Odcinaj je nożem.
  10. Następnie smaż ciasto, aż będzie rumiane.
  11. Wyciągaj churrosy szczypcami na papierowy ręcznik.
  12. Niestety trochę trwa smażenie churrosów, więc uzbrój się w cierpliwość.
Czekolada:
  1. W rondlu podgrzej mleko i dodaj połamaną czekoladę i ewentualny cukier.
  2. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż czekolada połączy się z mlekiem.
  3. Można użyć spieniacza do wytworzenia pianki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem × 5 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>