Chrupki z tofu

Tofu to taki sprytny twór, że da się z niego stworzyć wiele smakołyków o różnych teksturach i smakach. I tak w wyniku małego eksperymentu powstały chrupki z tofu. Pikantne, słone, chrupiące, idealny słonycz. Prosta przegryzka do piwa, czy ciekawy dodatek do sałatek i zup kremów. Zastosowań multum, a tylko 3 składniki.

W przypadku chrupek ze zdjęcia użyliśmy soli i ostrej papryki, ale można wykorzystać wędzoną paprykę, pieprz, sezam, różne rodzaje soli, czy też inne ulubione przyprawy.

chrupki z tofu

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • 1 kostka tofu białego (200 g)
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie
  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Tofu pokrój w kostkę.
  3. W misce umieść sól z papryką, dodaj tofu i dokładnie wymieszaj, aby każda kostka była obtoczona przyprawami.
  4. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku około 15 minut.
  5. Co jakiś czas możesz pomieszać kostki i sprawdzić czy się równo pieką, a nie przypalają.
  6. Gotowe chrupki powinny być chrupiące i wysuszone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× siedem = 14

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>