Chowder to kolejna zupa rybna jaką serwujemy, no cóż, lubimy :). Tym razem wersja amerykańska. No właśnie, kuchnia amerykańska to nie tylko burgery, wołowina czy bekon. USA posiada dwa wybrzeża, więc i sporo ryb i owoców morza. Zdrowiej, ale nie do końca lekko. Podstawą w klasycznym wydaniu tej zupy jest mleko i boczek, a czasem i śmietana, z przyczyn oczywistych zamieniam je na mleko sojowe. Dobre mleko sojowe wcale nie jest takie złe :).
Składniki
- 1 litr bulionu rybnego
- ryby, jakie lubicie, w moim wydaniu łosoś i dorsz
- 1 kg muli
- 10 krewetek
- 150 g boczku wędzonego
- szklanka mleka sojowego
- szklanka białego wytrawnego wina
- marchewka
- 2 ziemniaki
- cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- pietruszka
- tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go w dużym garnku.
- Pod koniec dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone warzywa. Wszystko podsmaż.
- Zalej warzywa i boczek bulionem i gotuj 10 minut. Aż warzywa się ugotują.
- Dodaj szklankę mleka sojowego i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Dodaj poćwiartowaną rybę i owoce morza.
- Gotuj zupę jeszcze 5 minut i podawaj z pietruszką.