Chowder

Chowder to kolejna zupa rybna jaką serwujemy, no cóż, lubimy :). Tym razem wersja amerykańska. No właśnie, kuchnia amerykańska to nie tylko burgery, wołowina czy bekon. USA posiada dwa wybrzeża, więc i sporo ryb i owoców morza. Zdrowiej, ale nie do końca lekko. Podstawą w klasycznym wydaniu tej zupy jest mleko i boczek, a czasem i śmietana, z przyczyn oczywistych zamieniam je na mleko sojowe. Dobre mleko sojowe wcale nie jest takie złe :).

CHOWDER-TAG

Składniki
  • 1 litr bulionu rybnego
  • ryby, jakie lubicie, w moim wydaniu łosoś i dorsz
  • 1 kg muli
  • 10 krewetek
  • 150 g boczku wędzonego
  • szklanka mleka sojowego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • tymianek
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go w dużym garnku.
  2. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone warzywa. Wszystko podsmaż.
  3. Zalej warzywa i boczek bulionem i gotuj 10 minut. Aż warzywa się ugotują.
  4. Dodaj szklankę mleka sojowego i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  5. Dodaj poćwiartowaną rybę i owoce morza.
  6. Gotuj zupę jeszcze 5 minut i podawaj z pietruszką.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


2 × = osiemnaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>