Przy diecie bez nabiału brakuje mi głównie jogurtów i kefirów. Na szczęście pojawia się coraz więcej jadalnych jogurtów sojowych o nie najgorszym smaku. A że botwinka w sezonie, ciepło na dworze i w ogóle na ryneczku człowiek wpada w szaleńczy wir zakupowy to chłodnik wegański powstać musiał. Prosty, błyskawiczny i taki pyszny.
Składniki
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
- 0,5 litra jogurtu sojowego naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 10 rzodkiewek
- 5 ogórków zielonych
- 1 kalarepa
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek szczypiorku z dymką
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj.
- Botwinkę obierz z liści i posiekaj, a buraczki pokrój w kostkę.
- Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj do warzyw.
- Całość dopraw solą i pieprzem.