Chłodnik kokosowy z botwinki z truskawkami

Chłodnika nie jadłam wieki, a uwielbiam. Niestety bez kefiru to nie to samo. Choć spróbowałam z mlekiem kokosowym i jest w porządku. Duża ilość cytryny i smaki zaczęły powracać. No ale niestety ten posmak kokosowy jest mocno wyczuwalny. No a co pasuje do kokosa? No truskawki :). Toteż trochę musu, trochę posiekanych i wyszła wersja chłodnika 2.0. Chłodnik kokosowy z botwinki z truskawkami – słodkawy, mocno warzywny, lekki i orzeźwiający. Idealnie, na całe lato :).

Jakby się uprzeć to i posłodzić można i w ramach deseru jeść :).

Chłodnik kokosowy z botwinki z truskawkami
Chłodnik kokosowy z botwinki z truskawkami
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml zimnej wody
  • 2 szklanki truskawek
  • pęczek botwinki
  • kalarepa (liście również)
  • ogórek
  • mały pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • cytryna
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Botwinkę wraz z liśćmi i szczypiorek posiekaj.
  2. Kalarepę obierz i pokrój w drobną kostkę, a liście posiekaj.
  3. Ogórka i buraczki z botwinki pokrój w kostkę (ja nie obieram).
  4. Rzodkiewkę pokrój w talarki.
  5. Połowę truskawek pokrój, połowę zmiksuj na mus.
  6. W misce umieść mleko kokosowe, wodę, wyciśnij do niego sok z całej cytryny i wymieszaj.
  7. Do miski dodaj wszystkie przygotowane warzywa i truskawki, odrobinę soli i pieprzu i całość dobrze wymieszaj, uważając na truskawki.
  8. Nałóż na talerz i dodaj kleks musu z truskawek.
  9. Najlepiej smakuje schłodzone.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 − = jeden

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>