Chleb ukraiński

Kolejny tydzień rozpoczynamy chlebem, taka chyba tradycja powoli. Podobnie jak ostatnio chleb na zakwasie, tym razem pszenno-żytni, bez przypraw. Zupełnie coś innego, niż ze sklepu, ciężki, kwaskowy, sycący. Taki porządny, prawdziwy chleb ukraiński, a nie dmuchana buła.

Samo przygotowanie jest podzielone na trzy fazy, dlatego za pieczenie lepiej zabrać się z rana – może przed północą skończycie :).

Jeżeli nie macie zakwasu, zróbcie go sami – przepis na zakwas żytni.

chleb-1-TAG

Składniki
Faza I:
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 220 g mąki żytniej typ 700
  • 160 g wody
Faza II:
  • 300 g wody
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 95 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 12 g soli

Przygotowanie
Faza I:
  1. Wymieszaj zakwas z wodą i mąką. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 8 h.
Faza II:
  1. Do masy dodaj wodę, sól i mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2h do podwojenia objętości.
Faza III:
  1. Pobierz trzy łyżki na kolejny zakwas i schowaj do lodówki.
  2. Przełóż ciasto do foremki i kolejny raz odstaw do wyrośnięcia na 2h.
  3. Po tym czasie piecz ciasto w zaparowanym piekarniku w 220ºC przez 20 minut, następnie obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze 35 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 5 = czterdzieści

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>