Kolejny tydzień rozpoczynamy chlebem, taka chyba tradycja powoli. Podobnie jak ostatnio chleb na zakwasie, tym razem pszenno-żytni, bez przypraw. Zupełnie coś innego, niż ze sklepu, ciężki, kwaskowy, sycący. Taki porządny, prawdziwy chleb ukraiński, a nie dmuchana buła.
Samo przygotowanie jest podzielone na trzy fazy, dlatego za pieczenie lepiej zabrać się z rana – może przed północą skończycie :).
Jeżeli nie macie zakwasu, zróbcie go sami – przepis na zakwas żytni.
Składniki
Faza I:
- 150 g zakwasu żytniego
- 220 g mąki żytniej typ 700
- 160 g wody
Faza II:
- 300 g wody
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 95 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 12 g soli
Przygotowanie
Faza I:
- Wymieszaj zakwas z wodą i mąką. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 8 h.
Faza II:
- Do masy dodaj wodę, sól i mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2h do podwojenia objętości.
Faza III:
- Pobierz trzy łyżki na kolejny zakwas i schowaj do lodówki.
- Przełóż ciasto do foremki i kolejny raz odstaw do wyrośnięcia na 2h.
- Po tym czasie piecz ciasto w zaparowanym piekarniku w 220ºC przez 20 minut, następnie obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze 35 minut.