Chleb litewski

Od dawna piekę swój chleb, ale ten pobił poprzednie bochenki. Pomimo, że chleb jest wyłącznie żytni, to jest lekki i puszysty, lekko kwaskowaty, a dodatek kminku idealnie dopełnia smak, co nie przeszkadza w tym, żeby zjeść go z powidłami.

Jeżeli nie posiadacie zakwasu, bez problemu możecie przygotować go w domu – przepis na domowy zakwas żytni. Drugim problemem jest często znalezienie mąki. Jeżeli nie możecie znaleźć obu typów mąki, można upiec chleb z jednego, ważne żeby była to mąka żytnia, typ jest mniej istotny – przetestowałam :).

Kindziuk to tradycyjna litewska wędlina, może bym się pokusiła o jej zrobienie, ale zabiera to od 18 miesięcy do 3 lat, no i ze zdobyciem świńskiego żołądka bym miała mały problem. Ale wędlina jest pyszna, dlatego po prostu kupiłam ją w sklepie.

chleb-TAG

 

Składniki
  • 100 g zakwasu żytniego – mi zostaje po poprzednich wypiekach, ale zawsze możecie go zrobić sami od podstaw
  • 80 g mąki żytniej – typ 720
  • 300 g mąki żytniej sitkowej – typ 1400
  • 5 g kminku
  • 10 g soli
  • 30 g marmolady śliwkowej
  • 350 ml wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie
Chleb przygotowuje się w 3 fazach:
faza I:
  1. Kminek wymieszaj z 50 ml wody.
  2. Dodaj zakwas i porządnie rozmieszaj.
  3. Dodaj 75 g mąki sitkowej i dokładnie wymieszaj.
  4. Całość przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 godzin (albo na noc).
faza II:
  1. Do otrzymanej masy dodaj 125 ml wody i dokładnie rozmieszaj.
  2. Dodaj 125 g mąki sitkowej i mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.
  3. Przykryj i odstaw na kolejne 8 godzin.
faza III:
  1. Do masy dodaj 175 ml wody, marmoladę i ponownie dokładnie rozmieszaj.
  2. Następnie dodaj sól i 80 g mąki żytniej i dokładnie mieszaj, przynajmniej 5 minut.
  3. Odejmij trzy łyżki do osobnego pojemnika – zakwas na kolejne chleby. Możesz go przechowywać do 3 tygodni w lodówce.
  4. Przełóż ciasto do foremki (uprzednio nasmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą – łatwiej wyjmiesz chleb z formy) i odstaw na 2 godziny po przykryciem. W tym czasie ciasto wyrośnie, więc nie napełniaj formy do pełna.
Chleb wypiekamy dwufazowo w zaparowanym piekarniku.
  1. Najpierw w 230˚C przez 5 minut, następnie obniżamy temperaturę do 190˚C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i odstaw na raszki do wystygnięcia.
Smacznego :)

 

Jedna myśl na temat “Chleb litewski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ cztery = 5

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>