Od dawna piekę swój chleb, ale ten pobił poprzednie bochenki. Pomimo, że chleb jest wyłącznie żytni, to jest lekki i puszysty, lekko kwaskowaty, a dodatek kminku idealnie dopełnia smak, co nie przeszkadza w tym, żeby zjeść go z powidłami.
Jeżeli nie posiadacie zakwasu, bez problemu możecie przygotować go w domu – przepis na domowy zakwas żytni. Drugim problemem jest często znalezienie mąki. Jeżeli nie możecie znaleźć obu typów mąki, można upiec chleb z jednego, ważne żeby była to mąka żytnia, typ jest mniej istotny – przetestowałam :).
Kindziuk to tradycyjna litewska wędlina, może bym się pokusiła o jej zrobienie, ale zabiera to od 18 miesięcy do 3 lat, no i ze zdobyciem świńskiego żołądka bym miała mały problem. Ale wędlina jest pyszna, dlatego po prostu kupiłam ją w sklepie.
- 100 g zakwasu żytniego – mi zostaje po poprzednich wypiekach, ale zawsze możecie go zrobić sami od podstaw
- 80 g mąki żytniej – typ 720
- 300 g mąki żytniej sitkowej – typ 1400
- 5 g kminku
- 10 g soli
- 30 g marmolady śliwkowej
- 350 ml wody o temperaturze pokojowej
- Kminek wymieszaj z 50 ml wody.
- Dodaj zakwas i porządnie rozmieszaj.
- Dodaj 75 g mąki sitkowej i dokładnie wymieszaj.
- Całość przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 godzin (albo na noc).
- Do otrzymanej masy dodaj 125 ml wody i dokładnie rozmieszaj.
- Dodaj 125 g mąki sitkowej i mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.
- Przykryj i odstaw na kolejne 8 godzin.
- Do masy dodaj 175 ml wody, marmoladę i ponownie dokładnie rozmieszaj.
- Następnie dodaj sól i 80 g mąki żytniej i dokładnie mieszaj, przynajmniej 5 minut.
- Odejmij trzy łyżki do osobnego pojemnika – zakwas na kolejne chleby. Możesz go przechowywać do 3 tygodni w lodówce.
- Przełóż ciasto do foremki (uprzednio nasmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą – łatwiej wyjmiesz chleb z formy) i odstaw na 2 godziny po przykryciem. W tym czasie ciasto wyrośnie, więc nie napełniaj formy do pełna.
- Najpierw w 230˚C przez 5 minut, następnie obniżamy temperaturę do 190˚C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i odstaw na raszki do wystygnięcia.

Jedna myśl na temat “Chleb litewski”