Chillijskie chlebki

Jak co tydzień pieczyw musi być. Znalazłam taki przepis na chilijski chleb, choć bardziej to bułki przypomina i w smaku i konsystencji. Uznajmy, że to chilijskie chlebki. Nie mniej pieczywo bardzo smakowe. Proste w wykonaniu, białe pieczywo na drożdżach, świeżość utrzymuje maksymalnie do następnego dnia, ale w sumie nie warto tyle czekać.

Chilijskie chlebki idealnie sprawdziły się w roli bułek do dużego wkładu. Pomieściły potężny kawał mięsa, sałatę, sosy i warzywa, a do tego były miękkie i dało się je wziąć na gryza.

Poniżej wizualizacja w obkładem.

Chilijskie chlebki

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny dla wyrośnięcia
6 chlebków:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka sojowego
  • 100 ml wody (mniej więcej)

Przygotowanie
  1. Z drożdży, łyżki mąki, cukru i mleka zrób zaczyn. Odstaw na 15 minut.
  2. Mąkę przesiej z solą, dodaj zaczyn i zagnieć.
  3. Dodawaj powoli wodę, aż ciasto będzie się dobrze ugniatało i będzie zwarte.
  4. Zagniataj ciasto aż będzie miękkie i plastyczne.
  5. Z ciasta uformuj kulkę i odstaw w misce pod przykryciem do podwojenia objętości (około godziny).
  6. Podziel ciasto na mniejsze części i uformuj bułki.
  7. Ułóż bułki na papierze do pieczenia i odstaw pod przykryciem na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. Piecz bułki przez 15 minut, aż będą rumiane w 200ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 × = trzydzieści dwa

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>