Chilli con carne

Kolejny klasyk kuchni meksykańskiej. Potężna porcja mięsa, fasoli i ostrych przypraw w towarzystwie pomidorów, podawana zazwyczaj z tortillą i śmietaną, czyli chilli con carne. Według niektórych przepisów, do przygotowania chilli con carne wystarczy godzina, moim zdaniem, należy je dusić znacznie dłużej, a najlepsze jest odgrzewane następnego dnia, jak już porządnie się przegryzie. Póki zima za oknem zdecydowanie polecam, choć już mała porcja powala i nie pozwala ruszyć się z kanapy :).

chilli con carne

Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (np. krzyżowa)
  • 150 g wędzonego boczku, zmielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka czerwonej fasoli
  • pół szklanki kukurydzy
  • łyżeczka chilli w proszku
  • łyżeczka zmielonego kuminu
  • łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie
  1. W garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj chilli, oregano i kumin.
  2. Gdy całość się podsmaży, dodawaj partiami mielone mięso wymieszane z boczkiem i całość obsmaż.
  3. Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj wino.
  4. Następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, całość duś około 30 minut.
  5. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Całość wymieszaj i duś 5 minut.
  6. Na koniec dolewaj partiami bulion, tak aby powstał sos.
  7. Podawaj z tortillami, a całość możesz posypać świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć − 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>