Kolejny klasyk kuchni meksykańskiej. Potężna porcja mięsa, fasoli i ostrych przypraw w towarzystwie pomidorów, podawana zazwyczaj z tortillą i śmietaną, czyli chilli con carne. Według niektórych przepisów, do przygotowania chilli con carne wystarczy godzina, moim zdaniem, należy je dusić znacznie dłużej, a najlepsze jest odgrzewane następnego dnia, jak już porządnie się przegryzie. Póki zima za oknem zdecydowanie polecam, choć już mała porcja powala i nie pozwala ruszyć się z kanapy :).
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6
- 0,5 kg mielonej wołowiny (np. krzyżowa)
- 150 g wędzonego boczku, zmielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pokrojonych pomidorów bez skórki
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 l bulionu wołowego
- 1 czerwona papryka
- szklanka czerwonej fasoli
- pół szklanki kukurydzy
- łyżeczka chilli w proszku
- łyżeczka zmielonego kuminu
- łyżka oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
- W garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj chilli, oregano i kumin.
- Gdy całość się podsmaży, dodawaj partiami mielone mięso wymieszane z boczkiem i całość obsmaż.
- Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj wino.
- Następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, całość duś około 30 minut.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Całość wymieszaj i duś 5 minut.
- Na koniec dolewaj partiami bulion, tak aby powstał sos.
- Podawaj z tortillami, a całość możesz posypać świeżą kolendrą.