Chilijska buła obfitości i szczęścia

W sumie ten wpis to taki mały składak, ni to danie, ni kanapka, a rzecz pyszna.

Miałam ochotę przygotować coś w chilijskim charakterze, ale nie gotowy przepis, tylko trochę pokombinować. Poczytałam i znalazłam asado. Asado to rodzaj grilla w Ameryce Południowej. Nie określa on narzędzia, a raczej sposób grillowania. Najlepiej charakter asado można oddać tak: dużo czasu, dużo ognia, dużo mięsa, dużo ludzi i dużo wina. Wiadomo, że nie każdy ma warunki do takiego grillowania, albo do grillowania w ogóle. No ale pierwszy składnik już mam: wołowina.

No ale co do mięcha? W Ameryce Południowej, bardzo popularne jest łączenie smaku mięsa i owoców, tak więc sos nasunął się sam – mango z chili.  Do tego majonez, który wręcz króluje w Chile, a to dzięki Niemcom, którzy przywieźli go dawno temu wraz z piwem. Dalej było już z górki. Wystarczyło wszystkie składniki umieścić w bułce, dodać warzywa i gotowe.

Pieczywo rzecz ważna, dlatego poszperałam i wynalazłam przepis na chilijskie chlebki, które w roli trzymacza wszelkich składników, sprawdziły się idealnie, do tego były lekkie, puszyste i miękkie, dzięki czemu dało się chapnąć gryza całości.

Tylko nazwy mi na to brak. Chlebek z mięsem brzmi dziwnie, bajgle to nie są, ni sandwiche czy burgery, więc chyba chilijska buła obfitości i szczęścia oddaje charakter idealnie.

Chilijskie chlebki

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • 0,5 kg rozbefu wołowego, bądź ligawy (u nas ligawa)
  • bułki (najlepiej z tego przepisu http://splendorwkuchni.pl/chillijskie-chlebki/ )
  • dojrzałe mango
  • szczypta mielonej ostrej papryki/chilli
  • majonez
  • sałata włoska
  • pomidory
  • dowolne warzywa
  • oliwa
  • pieprz i sól

Przygotowanie
  1. Najpierw umyj i osusz mięsko.
  2. Następnie natrzyj je oliwą i posyp łyżeczka soli i pieprzu.
  3. Rozgrzej mocno patelnię i obsmaż mięso z każdej strony (około 2 minuty na każdą stronę).
  4. Zmniejsz trochę ogień i smaż mięso jeszcze 10 minut.
  5. Mango obierz i za pomocą blendera zmiksuj wraz z ostrą papryką i szczyptą soli na gładką masę.
  6. Teraz złóż wszystkie składniki w całość :).
  7. Nam najbardziej smakowała wersja: buła+majonez+sos mango+sałata+pomidor+cebula+dużo mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć × = 12

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>