Cepeliny – Didžkukuliai

Cepeliny i kartacze to po prostu pyzy ziemniaczane z mięsem. Nazwy dwie, bo o kształt się rozchodzi. Cepeliny – jak sterowce, podłużne. Kartacz – artyleryjski pocisk odłamkowy, a dawno temu zwykła kula armatnia. Brzmi potężnie, ciężko, no i takie są owe pyzy. Sycące. Dwa mnie pobiły, ale było warto. Kolejny raz połączenie ziemniaka i mięsa robi robotę. Do tego skwarki i cebulka, a żeby dodać trochę witamin, można przygotować chrupiące czipsy jarmużowe.

Zdjęcie zrobiłam, choć mało atrakcyjnie wyszło – szaro-żółta klucha w zbliżeniu z boczkiem nie zachęca, można było lepszy kadr, czy scenografię dobrać, no ale ja dopiero przygodę z fotografia zaczynam, a cepelinów już nie ma – dziwne… . Dlatego poniżej fotografia dla tych, co nie wiedzą jak wyglądała maszyna skonstruowana w 1900 roku przez pana Ferdinanda von Zeppelina – tutaj wersja amerykańska.

cepelinhttp://goo.gl/HUJGYk

Składniki
Ciasto:
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 6 surowych ziemniaków
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od ilości skrobi)
  • łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego (ja wolę wołowinę, ale im tłustsze mięso, tym podobno lepiej)
  • 2 cebule
  • 200 ml bulionu wołowego
  • po łyżeczce soli, pieprzu
  • łyżka majeranku
Czipsy:
  • kilka liści jarmużu
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Surowe ziemniaki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach i odsącz na sicie lub przez gazę.
  2. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozdrobnij (praską, ręcznie lub maszynką do mielenia) i wymieszaj z surowymi. Dodaj mąkę i przyprawy. Wymerdaj.
Farsz:
  1. Posiekaj i podsmaż cebulę.
  2. Mięso wymieszaj z przyprawami i przestudzoną cebulą, dodaj tyle bulionu ile wchłonie mięso – farsz nie może pływać.
Czipsy:
  1. Odkrój grubą część łodygi, potnij jarmuż na mniejsze kawałki, spryska oliwą i lekko posól. Ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wsadź blaszkę do nagrzanego do 140°C piekarnika i piecz około 5 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie przypalają.
Cepeliny:
  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  2. Nabieraj garść masy ziemniaczanej, spłaszcz ją w dłoni i na środek nałóż mięso – jak najwięcej się da, następnie zawiń boki i w dłoniach formuj kształt cepelina. Mięso nie może przebijać przez ciasto. Po pierwszym będziesz wiedział o co chodzi :).
  3. Ugotuj pierwszego cepelina (15 minut), żeby sprawdzić czy farsz jest odpowiednio doprawiony, a ciasto się nie rozpływa. Woda powinna być gorąca i lekko pykać. Jeżeli ciasto się rozpływa, dodaj do niego więcej mąki.
  4. Formuj kolejne cepeliny i gotuj :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 − = trzy

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>