Carbonara

Carbonara, o tym makaronie chyba słyszał każdy. Są dwie wersje carbonary, kolejny raz zależy to od regionu, z którego się wywodzi. Ta najbardziej u nas popularna, na śmietanie, z boczkiem i czosnkiem. A istnieje jeszcze inna wersja, bez śmietany, a z surowym żółtkiem i właśnie tę wersję dzisiaj proponujemy.

Pokusiliśmy się i przygotowaliśmy domowy makaron, wiadomo wyszło super, ale tak szczerze mówiąc, zabawy i roboty było więcej niż pożytku. Można u nas dostać porządne makarony, więc nie ma sobie co rąk urabiać :).

carbonara

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut – 2 porcje
  • 250 g makaron tagliatelle
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • bazylia i pietruszka do posypania

Przygotowanie
  1. Makaron ugotuj tak, aby był jeszcze lekko niedogotowany.
  2. Pokrój boczek w cienkie słupki/kostkę/jak lubisz.
  3. Czosnek posiekaj w cienkie plastry.
  4. Na patelni wysmaż boczek, pod koniec dorzuć czosnek.
  5. Gdy całość będzie podsmażona (uważaj żeby nie spalić czosnku) dorzuć na patelnię odsączony makaron i dokładnie wymieszaj.
  6. Możesz dodać łyżkę masła, jeżeli uważasz, że makaron jest za suchy.
  7. Przełóż makaron na talerze i do każdego wbij po żółtku.
  8. Posyp pieprzem, solą, pietruszką i bazylią.
  9. Idealnie pasuje też starty parmezan albo ser Grana Padano.
  10. Smacznego.

Jedna myśl na temat “Carbonara”

  1. Bardzo lubię carbonarę! Aż wstyd się przyznać, że na początku studiów robiłam ją z paczki. Dopiero kiedy nauczyłam się robić własną doceniłam jej wspaniały smak :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy − 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>