Carbonara z bobem

Bób w pełni sezonu, można go jeść samemu, ale można inaczej. Klasyczna carbonara pozbawiona boczku, też jest pyszna, a w zamian obdarzona bobem i paskami cukinii dla orzeźwienia, staje się jeszcze lepsza. Więc jeżeli nie macie pomysłu na bób, ugotujcie tagliatelle, bób i cukinię, podsmażcie wszystko na cebuli i czosnku, a na koniec dodajcie surowe żółtko. Carbonara z bobem to istny szał :).

carbonara z bobem

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 300 g bobu
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana pietruszka
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Ugotuj makaron i bób na półmiękko.
  2. Cukinię pokrój obieraczką w cienkie paski.
  3. w garnku podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Dodaj podgotowany bób, surową cukinię i całość duś 2 minuty.
  5. Na koniec dodaj ugotowany makron z odrobiną wody z gotowania.
  6. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną pietruszkę i wszystko wymieszaj.
  7. Nałóż porcję na talerz i dodaj surowe żółtko (tylko wcześniej sparz jajko).
  8. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 5 = cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>