Bób w pełni sezonu, można go jeść samemu, ale można inaczej. Klasyczna carbonara pozbawiona boczku, też jest pyszna, a w zamian obdarzona bobem i paskami cukinii dla orzeźwienia, staje się jeszcze lepsza. Więc jeżeli nie macie pomysłu na bób, ugotujcie tagliatelle, bób i cukinię, podsmażcie wszystko na cebuli i czosnku, a na koniec dodajcie surowe żółtko. Carbonara z bobem to istny szał :).
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
- 250 g makaronu tagliatelle
- 300 g bobu
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- posiekana pietruszka
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj makaron i bób na półmiękko.
- Cukinię pokrój obieraczką w cienkie paski.
- w garnku podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj podgotowany bób, surową cukinię i całość duś 2 minuty.
- Na koniec dodaj ugotowany makron z odrobiną wody z gotowania.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną pietruszkę i wszystko wymieszaj.
- Nałóż porcję na talerz i dodaj surowe żółtko (tylko wcześniej sparz jajko).
- Smacznego.