Burgery z tuńczyka

W Australii je się wszystko, nie dziwne. Kuchnia oryginalna to ciężka kuchnia anglosaska, kuchnia rdzenna to robaczki z buszu, których chętnie bym spróbowała, ale u nas ciężko dostać ;). Podobno takie pieczone w popiele larwy (te białe, grubiutkie) mają kruchą skorupkę, a w środku kremowy miąższ, w smaku przypominający kukurydzę. No ale wracając. W Australii dominuje obecnie kuchnia fusion, uhhuhuh. Oznacza to w sumie wszystko. No ale wiadomo, takie rarytasy jak strusie, kangury czy krokodyle to ich znak rozpoznawczy. Jak dorwę takiego kangura, to na pewno coś z niego przygotuję, ale teraz skupmy się na tym, co normalny człowiek znajdzie w sklepie.

Australia to w dużej mierze grill i ryby. A co daje miks tych dwóch? Burgery z tuńczyka :). Za samym tuńczykiem nie szaleję, ale się skusiłam i szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że to może być tak pyszne. Jedyne co to nie można przesadzić z dodatkami, bo zabijemy smak ryby. Pierwotnie sosem miał być kaparowy majo, pewnie byłby idealny, ale w lodówce nie było. Ale było awokado, koperek, szczypiorek i pietruszka, w efekcie uzyskaliśmy delikatne, no i zdrowsze masło ziołowe ;). A jako fensi dodatek czipsy z jarmużu :).

Nic tylko latem takie przysmaki jeść.

burgery z tuńczyka

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut + godzina w lodówce
  • 300 g steków z tuńczyka
  • 3 bułki
  • awokado
  • ogórki konserwowe
  • cebula
  • jarmuż
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • ½ pęczka koperku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • świeży imbir
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie
  1. Tuńczyka posiekaj ostrym nożem jak na tatra.
  2. /2 cebuli posiekaj bardzo drobno, posiekaj połowę pietruszki i zetrzyj 2 cm imbiru, całość dodaj do mięsa.
  3. Dodaj łyżeczkę musztardy, sól i pieprz i całość wymieszaj.
  4. Odstaw mięso do lodówki na godzinę, inaczej burgery będą się rozpadać przy smażeniu.
  5. Jarmuż umyj i wytnij tylko miękkie części listków.
  6. Ułóż jarmuż na blaszce, spryskaj go oliwą i lekko posól.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 5 minut.
  8. Awokado zblenduj albo zgnieć widelcem, dodaj resztę posiekanej pietruszki, koperek i szczypiorek.
  9. Dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz i całość wymieszaj.
  10. Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, uformuj 3 burgery.
  11. Na patelni do grillowania rozgrzej trochę oliwy i smaż burgery.
  12. Mięso jest delikatne, wystarczy po 3 minuty z każdej strony.
  13. Pokrój cebule i ogórki.
  14. Teraz złóż całość :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 6 = trzydzieści sześć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>