W Australii je się wszystko, nie dziwne. Kuchnia oryginalna to ciężka kuchnia anglosaska, kuchnia rdzenna to robaczki z buszu, których chętnie bym spróbowała, ale u nas ciężko dostać ;). Podobno takie pieczone w popiele larwy (te białe, grubiutkie) mają kruchą skorupkę, a w środku kremowy miąższ, w smaku przypominający kukurydzę. No ale wracając. W Australii dominuje obecnie kuchnia fusion, uhhuhuh. Oznacza to w sumie wszystko. No ale wiadomo, takie rarytasy jak strusie, kangury czy krokodyle to ich znak rozpoznawczy. Jak dorwę takiego kangura, to na pewno coś z niego przygotuję, ale teraz skupmy się na tym, co normalny człowiek znajdzie w sklepie.
Australia to w dużej mierze grill i ryby. A co daje miks tych dwóch? Burgery z tuńczyka :). Za samym tuńczykiem nie szaleję, ale się skusiłam i szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że to może być tak pyszne. Jedyne co to nie można przesadzić z dodatkami, bo zabijemy smak ryby. Pierwotnie sosem miał być kaparowy majo, pewnie byłby idealny, ale w lodówce nie było. Ale było awokado, koperek, szczypiorek i pietruszka, w efekcie uzyskaliśmy delikatne, no i zdrowsze masło ziołowe ;). A jako fensi dodatek czipsy z jarmużu :).
Nic tylko latem takie przysmaki jeść.
- 300 g steków z tuńczyka
- 3 bułki
- awokado
- ogórki konserwowe
- cebula
- jarmuż
- musztarda
- sok z cytryny
- ½ pęczka koperku
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- świeży imbir
- pieprz
- sól
- Tuńczyka posiekaj ostrym nożem jak na tatra.
- /2 cebuli posiekaj bardzo drobno, posiekaj połowę pietruszki i zetrzyj 2 cm imbiru, całość dodaj do mięsa.
- Dodaj łyżeczkę musztardy, sól i pieprz i całość wymieszaj.
- Odstaw mięso do lodówki na godzinę, inaczej burgery będą się rozpadać przy smażeniu.
- Jarmuż umyj i wytnij tylko miękkie części listków.
- Ułóż jarmuż na blaszce, spryskaj go oliwą i lekko posól.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 5 minut.
- Awokado zblenduj albo zgnieć widelcem, dodaj resztę posiekanej pietruszki, koperek i szczypiorek.
- Dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz i całość wymieszaj.
- Po godzinie wyjmij mięso z lodówki, uformuj 3 burgery.
- Na patelni do grillowania rozgrzej trochę oliwy i smaż burgery.
- Mięso jest delikatne, wystarczy po 3 minuty z każdej strony.
- Pokrój cebule i ogórki.
- Teraz złóż całość :).