Burgery z łososia

Burgery lubi każdy. Za dzieciaka atakowaliśmy McD, teraz nastała moda na burgery ze stuprocentowej krowy.

A w tygodniu skandynawskim czas na kolejne danie z rybki.

Składniki
Bułki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml wody/mleka sojowego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • kminek
Burgery:
  • 500 g łososia bez skóry
  • garść koperku
  • 1 szalotka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Dodatki:
  • rukola
  • cebula
  • pomidor
  • i jakie warzywo lubicie
  • keczup
  • majonez
  • kminek
  • oregano
  • majeranek

Przygotowanie
  1. Ciepłą wodę/mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem i odstaw na 15 minut. Mąkę zmieszaj z solą, rozpuszczonym masłem i 1 jajkiem, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Gdy będzie sprężyste odstaw pod przykryciem do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
  2. Umyj łososia i posiekaj go nożem, jak na tatara. Przełóż mięso do miski, dodaj posiekaną szalotkę, sól, pieprz i posiekany koperek. Uformuj burgery i odstaw na godzinę do lodówki, żeby stężały.
  3. Zagnieć powtórnie ciasto, uformuj z nich bułeczki i odstaw na blaszce z papierem do pieczenia na 20-30 minut – do wyrośnięcia. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.Piecz je w 200°C przez 15-20 minut.
  4. Wymieszaj keczup z majonezem, dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj. Pokrój warzywa.
  5. Burgery samaż na suchej, teflonowej patelni – są wystarczająco tłuste.
  6. Teraz złóż wszystko w całość, posmaruj sosem i smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 2 = dwa

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>