Burgery lubi każdy. Za dzieciaka atakowaliśmy McD, teraz nastała moda na burgery ze stuprocentowej krowy.
A w tygodniu skandynawskim czas na kolejne danie z rybki.
Składniki
Bułki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 250 ml wody/mleka sojowego
- 100 g masła
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- kminek
Burgery:
- 500 g łososia bez skóry
- garść koperku
- 1 szalotka
- 1 jajko
- sól i pieprz
Dodatki:
- rukola
- cebula
- pomidor
- i jakie warzywo lubicie
- keczup
- majonez
- kminek
- oregano
- majeranek
Przygotowanie
- Ciepłą wodę/mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem i odstaw na 15 minut. Mąkę zmieszaj z solą, rozpuszczonym masłem i 1 jajkiem, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Gdy będzie sprężyste odstaw pod przykryciem do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
- Umyj łososia i posiekaj go nożem, jak na tatara. Przełóż mięso do miski, dodaj posiekaną szalotkę, sól, pieprz i posiekany koperek. Uformuj burgery i odstaw na godzinę do lodówki, żeby stężały.
- Zagnieć powtórnie ciasto, uformuj z nich bułeczki i odstaw na blaszce z papierem do pieczenia na 20-30 minut – do wyrośnięcia. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.Piecz je w 200°C przez 15-20 minut.
- Wymieszaj keczup z majonezem, dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj. Pokrój warzywa.
- Burgery samaż na suchej, teflonowej patelni – są wystarczająco tłuste.
- Teraz złóż wszystko w całość, posmaruj sosem i smacznego.