Burgery jaglane

Burgery warzywne można przygotować tak naprawdę z wielu różnych warzyw: buraki, bataty, kalafior, czy brokuł, wszystko się nadaje, a bazą tych burgerów jest zawsze kasza jaglana, więc nie dziwne, że przyszedł czas na burgery podstawowe, czyli burgery jaglane. Można do nich dodać tartą marchewkę lub inny smakowy dodatek. My postawiliśmy na pestki słonecznika i czarnuszkę, dzięki czemu zyskały świeży i lekko słodkawy posmak.

Burgery jaglane są delikatne w smaku, dlatego dodatki nie mogą być zbyt intensywne. Jak najbardziej pasują czarne oliwki, czerwona papryka, delikatny sojonez lub domowy majonez i sos miodowo-musztardowy, a wszystko to zamknięte w chrupiącej bułce. Bosko.

burgery jaglane

Składniki
Ilość: 10 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki czrnuszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko (można zastąpić mielonym siemieniem lnianym – 1 łyżka na 3 łyżki wody)
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości, można to zrobić w bulionie warzywnym.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż.
  3. Słonecznik i czarnuszkę upraż na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj, najlepiej rękoma, wyrabiając jak mięso na mielone.
  5. Uformuj z ciasta burgery i piecz je w 180°C przez 25 minut.
  6. Podawaj w świeżych bułkach, z oliwkami, czerwoną papryką i sojonezem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + = dwanaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>