Burgery z krowy

Koniec tygodnia wypada uczcić po królewsku. A nie ma chyba sławniejszego wynalazku kuchni amerykańskiej niż BURGERY. To wcale nie takie trudne zadanie, choć wymaga trochę czasu. Podstawa porządnego burgera to dobre mięsko wołowe. Najlepiej kupić kawał i samemu zmielić. Drugim ważnym elementem są bułki, ale nie te pampuchy sklepowe, tylko domowe, pszenne, miękkie bułeczki :). Trzecim fundamentem burgerów jest sos. Tutaj chwalę się własnym wyrobem, sosem śliwkowym z goździkami. Do tego warzywa albo i podsmażony boczek, tzw. bejkon, keczup, musztarda z pegazem i jest bajka.

Wariacje na temat burgerów wegańskich, czy z indyka jak najbardziej. Ale te jedyne, te na wspomnienie których robi się cieplej na serduszku i dziwnie pusto w żołądku to te z krowy, zawsze.

Smacznego.

burgerTAG

Składniki
Bułki (5 dużych sztuk):
  • 220 ml ciepłej wody
  • 25 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Mięso:
  • 500 g antrykotu (zmielonego)
  • mała cebula
  • łyżeczka nie zmielonych ziaren kolendry
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz
Sos śliwkowy:
  • 250 g śliwek suszonych (najlepiej wędzonych)
  • 10-15 goździków
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie
Bułki:
  1. Przygotuj rozczyn z drożdży, kilku łyżek ciepłej wody, cukru i łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Mąkę przesiej z solą.
  3. Dodaj do mąki roztopione i przestudzone masło, jajko, zaczyn i wodę. Wyrób ciasto, aż będzie sprężyste.
  4. Uformuj z ciasta kulki, ułóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz ręką.
  5. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 200°C, wsadź wyrośnięte bułki i piecz 10 minut, aż przyrumieni się góra.
  7. Bułki wytrzymują świeże do 3 dni.
Mięso:
  1. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy, musztardę, posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę.
  2. Całość wyrób rękoma, dodając odrobinę zimnej wody, żeby związały włókna kolagenowe.
  3. Formujemy kulki, a z nich płaskie burgery i smażymy 2-3 minuty z każdej strony (ja bez tłuszczu). Jak wolę na patelni, ale jak ktoś lubi to i na grillu może.
Sos śliwkowy:
  1. Dzień wcześniej umieść śliwki i goździki w misce i zalej je octem balsamicznym, tak aby były lekko przykryte.
  2. Następnego dnia umieść mieszankę w garnku i zagotować (uważaj, ocet nieźle kopie).
  3. Gdy masa się zagotuje, zdejmijcie garnek z ognia i całość zmiksujcie. Jeżeli będzie za gęste, dodajcie wody.
  4. Przełóż masę na metalowe sito, sito w misce i przecieraj. Zajmuje to dużo czasu, ręce bolą, ale warto :).
  5. Gdy przetrzesz całość sos jest gotowy.
  6. Można przełożyć go do słoika i trzymać w lodówce nawet do pół roku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 × trzy =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>