Buraczotto, czyli pęczotto z burakami

Uwielbiam te wszystkie dziwne hybrydy kulinarne jak pęczotto czy brunch. Sama jestem dumna z kilku własnych tworów, jednym z nich jest właśnie buraczotto, czyli pęczotto z burakami (lubię też grzybotto, ale to innym razem).

W skład buraczotto wchodzi kasza pęczak, buraczki, wino, bulion i przyprawy, więc w sumie dość tanie i dostępne składniki. Do niedawna pęczak kojarzył mi się raczej z paszą, niż kaszą, a to taki błąd. Pęczak nie dość, że jest pyszny, to i zdrowy. Do tego buraczki, no samo zdrowie i cudny różowy kolor, no i najzdrowsze wino, oczywiście czerwone i wytrawne :). Słowem buraczotto to najlepsza rzecz na świecie.

Dobrze doprawione buraczotto można jeść samodzielnie, albo ciekawie przełamać smak, np. wędzonym dorszem. No właśnie, rybki. W końcu zaczęliśmy tydzień islandzki, a to samo się rozumie, że ryby zdominują nasz tydzień.

Krótka charakterystyka kuchni islandzkiej: dorsz, śledź, pstrąg, halibut, łosoś, zboża, nabiał i jagnięcina. Pominę te tradycyjne dania jak kwaszone focze płetwy, sfermentowane mięso rekina, suszone na słońcu rybki, głowiznę czy pudding z wątroby. Wszystko to musi być pyszne, ale bardziej mi chodzi o przybliżenie, niż obrzydzenie kuchni, o której nie wiele osób ma jakiekolwiek pojęcie. Dlatego przed nami ryby w różnych odsłonach, nowe chleby i skyr w wersji wegańskiej, czyli moje małe szczęście bez nabiału.

buraczotto z wędzonym dorszem
buraczotto z wędzonym dorszem
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
  • duża szklanka pęczaku
  • 2 średnie buraczki
  • około 1 l bulionu (warzywny, mięsny)
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 czerwona cebula
  • dwie łyżki świeżego tymianku (jedna suszonego)
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • wędzony dorsz lub inna rybka

Przygotowanie
  1. W piekarniku upiecz zawinięte w folię buraczki. Tak 30 minut w 180°C.
  2. Gdy buraczki się upieką, ostudź je, następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  3. W garnku o grubym dnie (na średnim ogniu) rozpuść masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę.
  4. Gdy się lekko podsmaży dodaj surowy pęczak i mieszając podsmaż chwilę.
  5. Od tej chwili musisz stać przy garnku i ciągle mieszać.
  6. Dodaj do garnka starte buraczki i chwilę podsmaż.
  7. Dodaj tymianek (suszony, świeży na końcu), odrobinę soli i pieprzu.
  8. Wlej do garnka wino i wymieszaj.
  9. Gdy pęczak wciągnie cały płyn dodawaj po chochli bulionu, mieszaj i czekaj aż wszystko wypije.
  10. Tak postępuj przez mniej więcej 40 minut, aż pęczak będzie ugotowany (sprawdzaj próbując).
  11. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.
  12. Buraczotto nie powinno być ani za rzadkie, ani zbyt zwarte i suche. To reguluj bulionem.
  13. Podawaj ze świeżym tymiankiem i wędzoną rybą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 × siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>