Bulgur z bobem i jajkiem

Mamy sezon na bób, a nie powiem, czekałam na to cały rok :). A jak sezon, to trzeba coś przygotować, choć sam bób to jest to :).

No to otwieram szafkę, a tam bulgur, który leży i czeka nieużywany od tygodnia arabskiego. Czemu nie. Do tego cebula, szczypiorek, czosnek, kolendra, odrobina kuminu i jajko. Początkowo sądziłam, że to takie nic, mdłe. Może by czegoś dodać? Ale nie. Nadmiar tylko szkodzi. No i się okazało to tak pyszne, że już marzę o kolejnych porcjach.

Ni to sałatka, zapiekanka, danie jednogarnkowe. Śniadanie, obiad czy kolacja? Nieważne. Jest lekkie, pełne ziół i aromatyczne. Idealne na szybkie zaspokojenie głodu. No i koniecznie do pałaszowania zaraz po przyrządzeniu – płynne żółtko nadaje temu wszystkiemu sens ;).

bulgur z bobem i jajkiem

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • szklanka ugotowanego bulguru
  • 0,5 kg bobu ugotowanego i obranego
  • 2 jajka
  • pęczek kolendry
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • szczypta kuminu
  • sól i pieprz
  • masło do podsmażenia

Przygotowanie
  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodaj ugotowany bulgur, kumin, pieprz i sól i całość podsmaż.
  4. Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania.
  5. Dodaj posiekany szczypiorek i obrany bób.
  6. Całość wymieszaj.
  7. Zrób małe wgłębienia i wbij do nich jajka.
  8. Zapiecz całość, aż białka się zetną, ale żółtka zostaną płynne.
  9. Przełóż na talerze, dodaj kolendry i szamaj od razu :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ sześć = 9

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>