Bułeczki faszerowane pieczarkami lub kapustą każdy zna. Poszliśmy krok dalej. Dlaczego nie robić takich faszerowanych bułek ze wszystkim na co tylko najdzie nas ochota? Padło na dorsza, por i suszone pomidory. Połączenie idealne.
Podczas konsumpcji naszych bułeczek doszliśmy do wniosku, że jest to danie idealne. Można zjeść je jedną ręką, nie brudząc się przy tym w ogóle. Nic z nich nie wycieka, nie wylatuje. Można zabrać je do pracy, szamać zarówno na śniadanie, obiad czy jako przekąskę w biegu. Słowem idealny pomysł na street foodowy hit wypierający burgery. Sukces murowany :).
Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny
6-8 sztuk
Ciasto:
- 500 g mąki typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka roślinnego
- 50 ml oliwy lub rozpuszczonego masła
- 1 jajko do posmarowania
- czarnuszka do posypania
Farsz:
- por
- 8 suszonych pomidorów
- 2 filety z dorsza
- pęczek pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Ciasto:
- Drożdże rozrób z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej z solą. Dodaj oliwę i zaczyn.
- Całość zagnieć.
- Gdy ciasto będzie sprężyste, odłóż je pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Farsz:
- Na patelni podsmaż posiekanego pora.
- Gdy zmięknie przełóż go do miski.
- Na patelni podsmaż dorsza oprószonego solą i pieprzem.
- Posiekaj suszone pomidory i pietruszkę. Dodaj je do miski.
- Dołóż do miski odsmażonego dorsza, lekko go rozdrabniając w palcach.
- Cały farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, skrop cytryną.
Bułeczki:
- Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę wyrabiając.
- Podziel ciasto na 6-8 części.
- Każda część ciasta rozwałkuj na placek o około 20 cm średnicy.
- Na środek ciasta wyłóż sporą ilość farszu.
- Teraz od Ciebie zależy jaki kształt nadasz bułką. Możesz je zakleić jak pierogi, albo nadać kształt bułeczki łącząc boki cista i układając je szwem do dołu.
- Ułóż uformowane bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
- Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 200ºC.
- Piecz bułeczki około 15 minut, kontrolując czy nie przypiekają się za mocno.