Bułeczki z dorszem

Bułeczki faszerowane pieczarkami lub kapustą każdy zna. Poszliśmy krok dalej. Dlaczego nie robić takich faszerowanych bułek ze wszystkim na co tylko najdzie nas ochota? Padło na dorsza, por i suszone pomidory. Połączenie idealne.

Podczas konsumpcji naszych bułeczek doszliśmy do wniosku, że jest to danie idealne. Można zjeść je jedną ręką, nie brudząc się przy tym w ogóle. Nic z nich nie wycieka, nie wylatuje. Można zabrać je do pracy, szamać zarówno na śniadanie, obiad czy jako przekąskę w biegu. Słowem idealny pomysł na street foodowy hit wypierający burgery. Sukces murowany :).

bułeczki z dorszem

Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny
6-8 sztuk
Ciasto:
  • 500 g mąki typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oliwy lub rozpuszczonego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania
Farsz:
  • por
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 filety z dorsza
  • pęczek pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Drożdże rozrób z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej z solą. Dodaj oliwę i zaczyn.
  3. Całość zagnieć.
  4. Gdy ciasto będzie sprężyste, odłóż je pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Farsz:
  1. Na patelni podsmaż posiekanego pora.
  2. Gdy zmięknie przełóż go do miski.
  3. Na patelni podsmaż dorsza oprószonego solą i pieprzem.
  4. Posiekaj suszone pomidory i pietruszkę. Dodaj je do miski.
  5. Dołóż do miski odsmażonego dorsza, lekko go rozdrabniając w palcach.
  6. Cały farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, skrop cytryną.
Bułeczki:
  1. Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę wyrabiając.
  2. Podziel ciasto na 6-8 części.
  3. Każda część ciasta rozwałkuj na placek o około 20 cm średnicy.
  4. Na środek ciasta wyłóż sporą ilość farszu.
  5. Teraz od Ciebie zależy jaki kształt nadasz bułką. Możesz je zakleić jak pierogi, albo nadać kształt bułeczki łącząc boki cista i układając je szwem do dołu.
  6. Ułóż uformowane bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
  8. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  9. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200ºC.
  10. Piecz bułeczki około 15 minut, kontrolując czy nie przypiekają się za mocno.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem − 1 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>