Przepis na bułeczki cynamonowe

Cynamonowe bułeczki często ze względu na ich kształt nazywane są zupełnie inaczej. Mówi się, że są to drożdżowe ślimaki z cynamonem. Oczywistym jest więc kształt takich bułeczek, nieoczywisty jest jednak na nie przepis. Jak przygotować pyszne bułeczki cynamonowe? Na początek, będziemy musieli udać się na krótkie zakupy.

Przepisy podzielić możemy na trzy osobne części, a więc na ciasto, nadzienie oraz niezbędny do uzyskania najlepszego smaku bułeczek – lukier.

W celu przygotowania ciasta, wyposażyć musimy się w szklankę ciepłego mleka, małe opakowanie drożdży typu instant, a więc drożdży natychmiastowych.

Przyda nam się jeszcze:

  • 500g pszennej,
  • tortowej mąki
  • oraz 50g cukru.

Z rzeczy drobniejszych, potrzebować będziemy:

  • szczypty soli,
  • dwa kurze jajka,
  • dwa kurze żółtka
  • oraz niewielkie ilości masła; 50g powinno w zupełności wystarczyć.

Aby przyrządzić idealne nadzienie, niezbędne będzie 50g masła, 20g proszkowanego cynamonu, dwie duże łyżki cukru waniliowego, pół szklanki zwykłego, białego cukru oraz starta skórka z cytrusa – może to być cytryna, pomarańcz, nektarynka czy też mandarynka, wybór cytrusa powinien być uzależniony od naszych preferencji.

Ostatnim przygotowywanym przez nas elementem będzie lukier, do którego potrzebować będziemy wyłącznie soku z cytryny przyrządzonego własnoręcznie oraz szklankę cukru pudru.

Przejdźmy do przygotowania bułeczek cynamonowych. Czynności rozpoczynamy od wsypania drożdży natychmiastowych do ciepłego mleka. Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na czas około pięciu minut. Kolejno przygotujemy dość dużą miskę, do której wsypujemy przygotowany wcześniej cukier oraz sól. Dodajemy roztwór drożdżowy i całość mieszamy. Podczas mieszania dodajemy pozostałą część mleka. Teraz przechodzimy do wyrabiania ciasta – w tym celu dodajemy do roztworu jajka i żółtka. Mieszamy dłuższą chwilę – około trzech minut, po czym dodajemy masło i kontynuujemy mieszanie całości. Podczas wyrabiania ciasta zdecydowanie zaleca się mieszanie ręczne – kontynuujemy je do czasy, w którym ciasto stanie się sprężyste. Po osiągnięciu takiego efekty należy ciasto odstawić na około dwie godziny, przykrywając je ówcześnie folią. Po upłynięciu wymaganego czasu, ciasto należy rozłożyć na stolnicę i przez kilka minut dokładnie je wygniatać. Następnie całość ciasta należy rozwałkować na cienki placek, na który dodajemy rozgrzane masło i cynamon. Dodatkowo dorzucić na tym etapie możemy cukier waniliowy oraz startą skórkę cytrusa. Ciasto zawijamy w roladki i kroimy na około czternaście plasterków, których grubość nie powinna przekraczać 2,5 cm. Przygotowane bułeczki wykładamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po zakończeniu pieczenia, bułeczki polewamy lukrem – jego przygotowanie do zagotowanie soku z cytryny oraz dodanie odrobiny cukru pudru. Smacznego!