Czesi podobnie jak my kochają pieczywo. A każdy wie, że nie ma nic lepszego z rana jak kawa i swój domowy wypiek. Buchty, czyli czeskie bułeczki drożdżowe. Pieczone jedna obok drugiej. Miękkie buchty są lekko słodkie, z wyraźnym posmakiem skórki cytrynowej, wilgotne i maślane, po prostu idealne, a kruszonka to tylko cudowny dodatek na koniec :).
Mogłoby się wydawać, że drożdżowe buły to drożdżowe buły, zawsze takie same. Ale im częściej piekę, tym więcej niuansów dostrzegam. Buchty w prawdzie przypominają ukraińską paschę, a to dzięki dodatkowi skórki z cytryny, rwą się jak bułgarski pogacz i mają maślany posmak niczym nasze bułki maślane, ale mimo wszystko są w tym wyjątkowe, są buchtami i z niczym ich się nie pomyli.
Dzisiaj wersja lekko słodsza, z kruszonką, ale Czesi nadziewają buchty powidłami lub twarogiem, dodają maku lub polewają sosem budyniowym. Każda wersja równie pyszna. Tak więc do pieczenia :).
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka sojowego (letniego)
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
- 4 łyżki roztopionego masła
- pół szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- szczypta soli
- Wszystkie składniki zagnieć w misce i odłóż na chwilę do lodówki.
- Z drożdży, mleka, łyżki mąki i cukru przygotuj zaczyn i odstaw go na 15 minut.
- W misce przesiej mąkę, dodaj soli, jajko i roztopione masło. Wymieszaj.
- Dodaj do miski zaczyn drożdżowy i całość wyrób, tak aby ciasto było gładkie i sprężyste.
- Odstaw ciasto do podwojenia objętości, mniej więcej na 1,5 godziny.
- Po tym czasie zagnieć szybko ciasto i cieląc je na części formuj kulki, wielkość zależy od Ciebie, ale pamiętaj, że bułeczki jeszcze wyrosną.
- Układaj bułeczki jedna obok drugiej, ale nie za ciasno (w kształt kwiatka lub po prostu w rzędach).
- Całość posmaruj roztopionym masłem, obsyp kruszonką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gdy bułeczki wyrosną, wstaw je do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz (góra/dół) 20 minut.
- Smacznego :).