Buchty

Czesi podobnie jak my kochają pieczywo. A każdy wie, że nie ma nic lepszego z rana jak kawa i swój domowy wypiek. Buchty, czyli czeskie bułeczki drożdżowe. Pieczone jedna obok drugiej. Miękkie buchty są lekko słodkie, z wyraźnym posmakiem skórki cytrynowej, wilgotne i maślane, po prostu idealne, a kruszonka to tylko cudowny dodatek na koniec :).

Mogłoby się wydawać, że drożdżowe buły to drożdżowe buły, zawsze takie same. Ale im częściej piekę, tym więcej niuansów dostrzegam. Buchty w prawdzie przypominają ukraińską paschę, a to dzięki dodatkowi skórki z cytryny, rwą się jak bułgarski pogacz i mają maślany posmak niczym nasze bułki maślane, ale mimo wszystko są w tym wyjątkowe, są buchtami i z niczym ich się nie pomyli.

Dzisiaj wersja lekko słodsza, z kruszonką, ale Czesi nadziewają buchty powidłami lub twarogiem, dodają maku lub polewają sosem budyniowym. Każda wersja równie pyszna. Tak więc do pieczenia :).

buchty

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny dla ciasta
Buchty:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka sojowego (letniego)
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
Kruszonka do posypania:
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie
Kruszonka:
  1. Wszystkie składniki zagnieć w misce i odłóż na chwilę do lodówki.
Buchty:
  1. Z drożdży, mleka, łyżki mąki i cukru przygotuj zaczyn i odstaw go na 15 minut.
  2. W misce przesiej mąkę, dodaj soli, jajko i roztopione masło. Wymieszaj.
  3. Dodaj do miski zaczyn drożdżowy i całość wyrób, tak aby ciasto było gładkie i sprężyste.
  4. Odstaw ciasto do podwojenia objętości, mniej więcej na 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie zagnieć szybko ciasto i cieląc je na części formuj kulki, wielkość zależy od Ciebie, ale pamiętaj, że bułeczki jeszcze wyrosną.
  6. Układaj bułeczki jedna obok drugiej, ale nie za ciasno (w kształt kwiatka lub po prostu w rzędach).
  7. Całość posmaruj roztopionym masłem, obsyp kruszonką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Gdy bułeczki wyrosną, wstaw je do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz (góra/dół) 20 minut.
  9. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć − = 8

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>