Bruschetta z jajkiem poche

Jajko Benedict, bruschetta z jajem poche, jajo 63°C lub zwyczajnie grzanka z jajkiem w koszulce. Nazw miliony, a danie niezmiennie to samo. Banalna nazwa: grzanka z jakiem w koszulce nie zrobi takiego wrażenia jak bruschetta z jajem poche. Od razu odbiór jest zupełnie inny i cena w restauracji śniadaniowej zapewne też. A jajo 63°C to już jakaś fanaberia. Człowiek widzi to w karcie i się zastanawia co to jest, o co chodzi i czy w ogóle będzie umiał to zjeść, po czym rezygnuje bo i tak stwierdza, że go na taki rarytas nie stać.

Zresztą o przeroście formy nad treścią pisałam nie raz. Jasne mogę nazwać danie wymieniając wszystko co się na talerzu znajduje, albo jeszcze bardziej abstrakcyjnie używając zagranicznych sformułowań, ale po co? Zanim ktoś to wymówi, to jajko ostygnie, szparagi klapną, szynka zrobi się miękka, a grzanka przesiąknie pesto i już nie będzie taka chrupiąca i smakowita.

Ale że to blog nastawiony na sławę i splendor to nazwa w tytule musi być chwytliwa, więc nie będzie to plebejska grzanka z jajem w koszulce, a iście włoska i szlachetna bruschetta z francuskim jajkiem poche. Jak już mieszać to na całego.

bruschetta z jajkiem poche

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • ulubiony chleb
  • pesto
  • szparagi
  • szynka wędzona, np. parmeńska
  • pomidorki koktajlowe
  • jajko
  • ocet
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Kromki chleba posmaruj pesto.
  3. Pomidorki pokrój na połówki.
  4. Kilka szparagów zawiń w plaster szynki.
  5. Wszystko ułóż na blaszce i umieść w piekarniku. Piecz około 15 minut.
  6. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku.
  7. Porządnie posól wodę (wsyp nawet 2 łyżeczki) i dodaj do wody 2 łyżki octu.
  8. Zmniejsz ogień, tak aby woda się nie gotowała.
  9. Za pomocą łyżki zakręć wodę, aby powstał wir.
  10. W wir wbij jajko i gotuj około 2 minut. Dzięki temu białko powinno otulić żółtko i powstanie zgrabna kulka. Jeżeli niezbyt Ci to wychodzi, możesz użyć woreczka śniadaniowego. Wysmaruj go lekko oliwą, wbij jajko i szczelnie zamknij, pozbywając się powietrza. Taką paczuszkę gotuj w wodzie (już bez octu i soli) również około 2 minut.
  11. Szparagi w szynce i pomidorki ułóż na grzance, dodaj jajko i całość posyp pieprzem.
  12. Szamaj od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 8 = jedenaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>