Brownie

Tydzień amerykański czas zacząć.

Kuchnia amerykańska, to pierwsza kuchnia, o której mogę coś powiedzieć. Może nie zjechałam wszystkich stanów, nie spróbowałam każdego dania, ale coś tam widziałam. Fakt jest taki, że trzeba się naszukać, żeby coś zjeść. Większość barów, restauracji czy bud podaje rzeczy niejadalne. Parówki z papieru, ser z plastiku, dmuchany chleb i jajecznica z kartona. Ale są i rzeczy smaczne. Steki, burgery od Daisy, czy lody. O tak, lody to oni potrafią robić. Na mleku sojowym, ryżowym czy kokosowym, z ciasteczkami, z kawałkami czekolady, przepyszne.

W słodkościach amerykanie są nieźli. Można udawać i nazywać brownie ciastem czekoladowym, ale to nie oddaje jego charakteru. Brownie stworzyli amerykanie i to trzeba im oddać. Pyszne, maksymalnie czekoladowe ciasto, z płynnym środkiem. To ten płynny środek robi furorę. Płynny, ale upieczony. My możemy co najwyżej pochwalić się murzynkiem z zakalcem ;).

Moja ulubiona wersja brownie to ta półpłynna, z dużymi kawałkami migdałów, serwowana z kwaśnym sorbetem truskawkowym, czysty obłęd :).

Brownie2TAG

 

Składniki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g migdałów
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Przygotowanie
  1. Rozpuść czekoladę z masłem (w łaźni wodnej, albo rondlu na malutkim ogniu).
  2. Utrzyj jajka z cukrem.
  3. Ciągle mieszając (najlepiej mikserem) dodaj czekoladę z masłem do masy.
  4. Następnie dodaj mąki i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Ciasto wylej do blaszki, wyłożonej papierem o pieczenia.
  6. Posyp ciasto migdałami i lekko je wciśnij w ciasto.
  7. Piecz brownie 30 minut w 180°C (jeżeli wolisz mniej płynny środek, potrzymaj ciasto w piekarniku kilka minut dłużej).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć − 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>