Brownie to najwspanialsze ciasto świata. Płynne w środku, kruche na zewnątrz, maślane, maksymalnie czekoladowe, po prostu idealne. Czy może być lepiej? Oczywiscie! Brownie z masłem orzechowym, świeżymi malinami i orzeszkami, to czysty hedonizm :D.
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenia
Ilość porcji: 30 kawałków – blacha 27×38 cm
- 450 g gorzkiej czekolady
- 300 g masła
- 225 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 200 g masła orzechowego
- garść orzechów
- maliny
Przygotowanie
- Rozpuść czekoladę z masłem (w łaźni wodnej, albo rondlu na malutkim ogniu lub w mikrofali).
- Utrzyj jajka z cukrem.
- Ciągle mieszając (najlepiej mikserem) dodaj czekoladę z masłem do masy.
- Następnie dodaj mąki i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto wylej do blaszki, wyłożonej papierem o pieczenia.
- Na ciasto nałóż kleksy masła orzechowego, następnie patyczkiem lub wykałaczką zmieszaj lekko masy.
- Ułóż maliny i posyp całość orzechami.
- Piecz brownie 25 minut w 180°C (termoobieg).
- Smacznego :).