Botwinka

O tej porze roku korzysta się z sezonowych warzyw i owoców. Botwinka nie jest niczym nowym, jest wręcz wiosennym klasykiem, nic więc dziwnego, że po chłodniku przyszła pora na wersję ciepłą.

Przepisów i wersji są setki, dodatków również. Ze śmietaną słodką, kwaśną, na mleku, na bulionie warzywnym, mięsnym, z cebulką, oregano, ziemniakami, włoszczyzną, fasolą, kapustą, itd. U nas wersja na winie – co się nawinie to w zupie będzie (wiem, boski żart).

W lodówce zastałam: botwinkę, fasolkę szparagową, bulion wołowy i koperek. Wersja wręcz uboga, dla wszystkich których przeraża długa lista składników. Mała ilość składników nie oznacza płytkiego smaku. Zupa doprawiona lubczykiem i octem, na intensywnym bulionie robi robotę, a w te zimne letnie dni wręcz ratuje.

botwinka

 

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
  • pęczek botwiny z buraczkami (im większe, tym lepiej)
  • dwie garści żółtej fasolki szparagowej
  • 1 litr bulionu
  • koperek
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz i przyprawy do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie
  1. Buraczki pokrój w kostkę i podsmaż w garnku.
  2. Buraczki zalej bulionem i na malutkim ogniu gotuj przez 15 minut.
  3. Posiekaj botwinę wraz z liśćmi.
  4. Fasolkę pokrój na ćwiartki.
  5. Warzywa dorzuć do buraczków i gotuj całość kolejne 15 minut.
  6. Na koniec dopraw zupę octem, solą, pieprzem, lubczykiem i na co masz ochotę.
  7. Podając dodaj koperek.
  8. Oczywiście najlepsza jest następnego dnia :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy × 7 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>