Bolognese

Sos bolognese każdy zna, ale nie każdy do końca wie, jak go należy przygotować. Gotując ten sos trzeba pamiętać o kilku rzeczach.

Nie istnieje bolognese na szybko. Jego przygotowanie to minimum 2 godziny. Nie mówię, że trzeba nad nim stać, ale sam sos powinien się gotować od 2 do kilku godzin. Bazą sosu jest oczywiście mięso. Używamy mięsa wołowego i wieprzowego. Ja wybrałam łopatkę wieprzową i wołowinę krzyżową. Sekretnym składnikiem jest boczek wędzony, który mielimy razem z mięsem. Ważne jest aby mięso obsmażać partiami. Tak aby się nie udusiło a usmażyło. No i oczywiście nie na oliwie z oliwek extra vergin, bo się spali. Najlepiej użyć oleju rzepakowego.

To chyba najważniejsze wskazówki. Na koniec tylko dodam, że bolognese jak bigos, najlepiej smakuje następnego dnia, albo po odmrożeniu.

bolognese

Bolognese

Składniki
Czas przygotowania: 3 godziny
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (np. krzyżowa)
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny (np. łopatka)
  • 150 g wędzonego boczku, zmielonego
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • łyżka oregano
  • łyżka bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie
  1. Na patelni podsmaż zmielony boczek.
  2. Dodaj do niego posiekaną cebulę i czosnek, startą na grubych oczkach marchewkę i posiekany seler.
  3. Przełóż podsmażone warzywa i boczek do garnka, który ustaw na małym ogniu.
  4. Na patelni podsmażaj partiami mięso. Każdą usmażoną partię przekładaj do garnka.
  5. Gdy podsmażysz już całe mięso, wlej na patelnię bulion, aby rozpuścił wszystko co zostało na patelni.
  6. Zwiększ ogień pod garnkiem.
  7. Wlej do mięsa wino.
  8. Gdy wino odparuje, dodaj przecier i przyprawy (bez soli).
  9. Całość powinna się lekko gotować.
  10. Dodaj do całości bulion i gotuj 2 godziny.
  11. Na końcu posól.
  12. Podawaj z makaronem i pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 7 = trzynaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>