Właśnie szykujemy się pod namiot. Sos bolognese sprawdza się na takich wyjazdach wyśmienicie, więc przygotowaliśmy go tonę. Cześć w weki, a część na kolację. No ale nie zawsze na kolację człowiek ma chęć zapchać się toną makaronu, a jednak na sos ochota jest. Tutaj z pomocą przybywa cukinia. Wystarczy zrobić z niej makaron (za pomocą maszynki) albo zwyczajnie pokroić obieraczką lub cieniutko pociachać nożem. Potem chwila parzenia, łyżka gorącego sosu, trochę ziół z ogródka i gotowe, sycące, ale nie zamulające danie na kolację gotowe, oczywiście pod warunkiem, że 4 godziny wcześniej zrobiło się gar bolognese :).
Składniki
Czas przygotowania: 2-3 godziny
Ilość porcji: 6
- 1 kg mielonej wołowiny (np. krzyżowa)
- 150 g zmielonego boczku wędzonego
- marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 l bulionu wołowego
- łyżka oregano
- łyżka bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2-3 duże cukinie
Przygotowanie
- Na patelni podsmaż zmielony boczek.
- Dodaj do niego posiekaną cebulę i czosnek, startą na grubych oczkach marchewkę i posiekany seler.
- Przełóż podsmażone warzywa i boczek do garnka, który ustaw na małym ogniu.
- Na patelni podsmażaj partiami mięso. Każdą usmażoną partię przekładaj do garnka.
- Gdy podsmażysz już całe mięso, wlej na patelnię bulion, aby rozpuścił wszystko co zostało na patelni.
- Zwiększ ogień pod garnkiem.
- Wlej do mięsa wino.
- Gdy wino odparuje, dodaj przecier i przyprawy (bez soli).
- Całość powinna się lekko gotować.
- Dodaj do całości bulion i gotuj 2 godziny.
- Na końcu posól.
- Z cukinii przygotuj makaron. Możesz użyć do tego obieraczki do warzyw lub zrobić to za pomocą maszynki do warzyw.
- Gotowe paseczki cukinii gotuj 2 minuty w osolonej wodzie.
- Dobrze odcedź, ułóż na talerzu, polej sosem i posyp ziołami.